Plantaže poravnanjem protiv tužbi radnika

Državna kompanija već izgubila milion eura zbog nezakonitog smanjenja zarada. Rukovodstvo hoće da spriječi nove tužbe
6971 pregleda 5 komentar(a)
Izvršna direktorica Verica Maraš, Foto: Savo Prelević
Izvršna direktorica Verica Maraš, Foto: Savo Prelević

Poslije 47 pravosnažno okončanih sudskih procesa i isplaćenih skoro million eura vanrednih troškova na štetu kompanije 13. jul Plantaže zbog nezakonitog obračuna zarada dijelu zaposlenih radnika, menadžment te firme pozvao je prethodnih dana nešto manje od 80 sadašnjih i bivših radnika, koji nijesu tužili firmu, a potražuju do 5.000 eura, da potpišu sporazum o međusobnom poravnanju i isplati zaostalih obaveza.

Sagovornici “Vijesti”, koji su potpisali sporazum, tvrde da primjerak sporazuma nijesu mogli dobiti, da je potpisivanju prisustvovao predstavnik Agencije za mirno rješavanje sporova, koji garantuje za ponuđeni sporazum, a da je im je iz menadžmenta Plantaža obećana isplata zakinutog novca do kraja avgusta ove godine.

“Iako sam potpisao nisam dobio nikakvu kopiju sporazuma niti obračun zakinutih zarada. Mislim da su svi potpisali, a da se samo jedna žena bunila zbog toga”, kazao je “Vijestima” jedan od radnika Plantaža, koji je je zahtijevao anonimnost, a kome je nezakonito umanjena zarada prije više od četiri godine.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da su zbog izgubljenih 47 sudskih sporova, Plantaže isplatile, do sada, ukupno 989.853,39 eura, od čega se na glavnicu duga odnosilo 790.533,23 eura, a na kamate i pripadajuće sudske troškove 199.320,16 eura.

Ako bi se svi preostali menadžeri Plantaža i zaposleni sa koeficijentom složenosti posla većim od pet, kojih ima oko 300, odlučili da tuže kompaniju, po istom osnovu, Plantaže bi mogla da se nađu u ozbiljnim problemima, jer bi ukupni račun na kraju mogao biti višestuko veći.

Bivša direktorica opštih i pravnih poslova Stojanka Asanović smijenjena je 2018. poslije više od 15 godina provedenih na toj funkciji, a na njeno mjesto je postavljen Miroslav Vuković. Do te smjene je došlo nakon što je Odbor direktora tražio odgovornost menadžmenta za gubitak nekoliko velikih sudskih sporova kompanije. Izvršnu direktoricu Vericu Maraš niko nije pozivao na odgovornost zbog tog propusta i zakidanja nekoliko stotina zaposlenih, iako je među najbolje plaćenim direktorima državnih firmi, sa mjesečnim primanjem nešto većim od 5000 eura, ili nešto više od 62.000 eura na godišnjem nivou.

Od tekućih radnih sporova pred sudom protiv Plantaža, kojih je ukupno oko 80, vode se uglavnom zbog nezakonitog umanjenja zarade i to po osnovu menadžerskog limita, umanjenja obračunske vrijednosti boda, umanjenja startnog dijela zarade, neisplaćenog prekovremenog rada, noćnog rada, minulog rada i godišnjih odmora.

Četiri spora se vode zbog poništaja aneksa ugovora o radu, radi naknade nematerijalne štete i transformacije radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Bez odgovora iz Plantaža

Iz Plantaža nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je tačno da je menadžment te kompanije juče, uz posredovanje Agencije za mirno rješavanje sporova, pozvao na potpisivanje Sporazuma grupu od 80-ak sadašnjih i bivših radnika, kojima su po osnovu zakinutih zarada ostali dužni iznose do 5000 eura. Nijesu odgovorili na pitanje da li su svi pozvani radnici i penzioneri potpisali Sporazum o mirnom rješavanju spora i vansudskom poravnanju i da li je tačno da im je isplata novca obećana do kraja avgusta. Ostali smo bez odgovora na pitanje ko je sve pozvan na odgovornost zbog nezakonitog obračuna zarada zbog čega su Plantaže, prema pravosnažnim presudama, već morale isplatiti skoro milion eura.

Bonus video: