Bord ŽPCG odložio sistematizaciju

Prije odluke sačekaće ishod sastanka ministra saobraćaja sa sindikalcima
554 pregleda 0 komentar(a)
Nova sjednica borda 21. juna, Foto: Boris Pejović
Nova sjednica borda 21. juna, Foto: Boris Pejović

Bord direktora Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) juče nije usvojio novi plan sistematizacije u tom državnom preduzeću, zbog brojnih primjedbi na taj dokument od predstavnika Jedinstvenog sindikata.

Osim toga razloga, odluka je odložena i zbog toga što su predstavnici Jedinstvenog sindikata ŽPCG, kako je “Vijestima” potvrđeno, pozvani u petak na razgovor sa ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem, a članovi Borda žele da sačekaju ishod toga sastanka.

Nova sjednica Borda direktora, na kojoj će se raspravljati o sistematizaciji, zakazana je za 21. jun. Novim planom sistematizacije u državnom preduzeću ŽPCG, predviđeno je, prema tvrdnjama zaposlenih, da do 50 radnika bude proglašeno za višak.

Zbog toga su iz Jedinstvenog sindikata ŽPCG poslali dopis Vladi i Ministarstvu saobraćaja navodeći da predloženi akt nije urađen transparentno i zakonito, odnosno shodno Zakonu o radu.

“Tačnije, u izradu nije bio uključen naš sindikat kao predstavnik zaposlenih (kao ni menadžment), tako da nijesmo bili ni u prilici da damo svoje mišljenje, primjedbe i sugestije”, stoji u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Iz ŽPCG su prošle sedmice saopštili da je u toku izrada akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

“Dokumenat je pripreman sa članovima menadžmenta transparentno i u skladu sa Zakonom i potrebama društva, sa ciljem iznalaženja optimalnih i svrsishodnih rješenja za sva pitanja koja su predmet akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta”.

Iz Jedinstvenog sindikata juče su istakli da su neslaganje sa dokumentom o sistematizaciji izrazili odmah nakon što su imali uvid.

“Iz toga razloga obratili smo se menadžmentu za mišljenje. Od dijela menadžmenta, koji rukovodi sa dvje trećine zaposlenih ŽPCG, dobili smo odgovor da nijesu učestvovali u sistematizaciji i da se ne slažu sa predlogom dokumenta. To pokazuje da nije tačno da je izvršni direktor uključio sve članove menedžmenta u sistematizaciju”, navodi se u odgovoru upravi preduzeća.

Bonus video: