Neće pare, već stečaj u Meljinama

Milošević je napomenuo da se iz podneska bivše direktorice od 13. maja “jasno zaključuje da je ista prijavila, kao svoja, potraživanja Poreske uprave”
3495 pregleda 1 komentar(a)
Privredni sud tri puta pokretao stečaj: Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Privredni sud tri puta pokretao stečaj: Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.06.2019. 07:35h

Firma Atlas Invest, po nalogu biznismena sa Interpolove potjernice Duška Kneževića isplatila je prošle sedmice nešto više od oko 19 hiljada eura bivšoj direktorici Meljine kompleksa Oliveri Mihailović Elez, koja traži pokretanje stečaja u tom preduzeću, ali je ona vratila novac na isti račun sa kojeg joj je uplaćen.

To je juče saopšteno pred sudijom Privrednog suda Milicom Vlahović u nastavku rasprave o zahtjevu Mihailović Elez koja od sredine prošle godine traži pokretanje stečaja zbog neisplaćenih zarada u ovom preduzeću. Atlas Invest je dio Atlas grupe u vlasništvu Kneževića, a koja gazduje Meljine kompleksom.

“Isplata je obavljena od trećeg lica i to od Atlas Investa, po odluci osnivača tog pravnog lica Duška Kneževića, koji je istovremeno krajnji vlasnik stečajnog dužnika, pa se u tome ogleda pravni interes za navedenu uplatu”, rekao je Milovan Milošević, advokat Meljine kompleksa, preduzeća koje gazduje Opštom bolnicom Meljine, a koja je posebno pravno lice.

On tvrdi da je Mihailović Elez povraćajem novca “dokazala da njena namjera nije da naplati svoja potraživanja, već da dužnika uvede u stečaj”.

Milošević je napomenuo da se iz podneska bivše direktorice od 13. maja “jasno zaključuje da je ista prijavila, kao svoja, potraživanja Poreske uprave”.

“Shodno odredbi člana 333. Zakona o obligacionim odnosima (ZOO) odbijanjem da primi plaćeni iznos, predlagač (stečaja) pada u povjerilačku docnju, tako da stečajni dužnik, shodno odredbi člana 334 ZOO više nije u docnji prema predlagaču, čime otpada svaka mogućnost postojanja stečajnog razloga”, istakao je Milošević.

Izjašnjavajući se na te navode, bivša direktorica je odgovorila da je “niko prethodno nije kontaktirao za navedenu uplatu, a naročito zbog poreza i doprinosa koji se bez posebnog naloga ne mogu uplatiti Poreskoj upravi”.

Ona potražuje zarađeni novac za period od oktobra 2016. do juna 2018. godine.

Privremeni stečajni upravnik Saša Zejak doveo je u pitanje tvrdnje da je Knežević vlasnik Meljine kompleksa

Vlahovićeva je Zejaku naložila da u roku od osam dana sudu dostavi izvještaj i relevantne dokaze o tome da je uplata nesumnjivo izvršena (kada i na koji račun), te da se izjasni o navodima Mihailović Elez, o njenom povraćaju novca.

Zejak je najavio da će od suda moguće dodatno tražiti odobrenje za provjeru računa, s obzirom na to da se radi o trećem licu “koje nije ni u kakvoj vezi sa stečajnim dužnikom”.

“Padanje povjerioca u docnju u ovom slučaju ne oslobađa stečajnog dužnika obaveza prema predlagaču u dijelu potraživanja, koje se odnosi na pripadajuće poreze i doprinose na zarade”, istakao je Zejak koji tvrdi da ta potraživanja za neisplaćene dažbine “daju legitimitet predlagaču za podnošenje” predloga za stečaj.

Privredni sud je donio tri presude o pokretanju stečaja u Meljine kompleksu, a Apelacioni sud je po žalbi Kneževića poništio sve tri presude. Sutkinja Vlahović, početkom godine, dobila je da vodi stečajni predmet za Meljine kompleks, koji je odlukom Apelacionog suda prethodno oduzet predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću.

Bonus video: