Tivat zadužuju milion i po

Gradonačelnik na mala vrata hitno zadužuje Opštinu, a prethodno oprostio dug Porto Montenegru od 5,6 miliona i izgubio 1,9 miliona u Atlas banci
2026 pregleda 2 komentar(a)
Zaduženje za tri kružna toka: Kusovac, Foto: Siniša Luković
Zaduženje za tri kružna toka: Kusovac, Foto: Siniša Luković

Administracija gradonačelnika Tivta dr Siniše Kusovca (DPS) na mala vrata sprovela je formalnu proceduru „javne rasprave“ o Nacrtu odluke o rebalansu budžeta te Opštine za 2019. po kojoj će Opština uzeti milion i po eura kredita da bi se pravila tri nova kružna toka na Jadranskoj magistrali kroz taj grad.

Kusovac je takav predlog donio 30. maja, a javnost u Tivtu je za nju saznala tek u petak 14. juna u kasnim poslijepodnevnim satima kada je Sekretarijat za finansije priredio „okrugli sto“. To je inače, najavljeno na sajtu Opštine, ali ne u dijelu gdje se objavljuju aktuelnosti ili detalji o javnim raspravama, već „duboko“ zavučeno u tri pododjeljka sajta Opštine.

O „javnoj raspravi“ nije izvijestio čak ni lokalni javni servis Radio Tivat koji o tome takođe nije imao informaciju. Zbog toga je namjera gradonačelnika da izvrši rebalans i zaduži grad kod banaka na iznos od milion i po eura, juče bila novost i za mnoge sekretare u opštinskoj upravi, a kamoli za opoziciju u lokalnoj SO koja formalno treba da usvoji rebalans budžeta i donese odluku o kreditnom zaduženju.

Po predloženom rebalansu, budžet Tivta za 2019. se sa prvobitno planiranih 20.961.000 eura podiže na iznos od 22.461.000 eura, a jedini izvor za to je uzimanje kredita u iznosu od milion i po eura. U obrazloženju se navodi da će taj novac biti usmjeren za gradnju tri nova kružna toka na Jadranskoj magistrali kroz Tivat, umjesto prvobitno planirana dva za koje je bilo predviđeno samo 900 hiljada eura. Ukupno bi sada novi kružni tokovi na Seljanovu, kod stare zgrade Opštine u centru grada i u Kukuljini, trebalo da koštaju 2,4 miliona eura, a gradonačelnik Kusovac je prošle nedjelje na pres konferenciji, kada nije ni pominjao da će se Opština za njih morati zadužiti, obećao da će gradnja novih raskrsnica početi najkasnije u oktobru.

Kružni tokovi i rekonstrukcija Jadranske magistrale u bulevar jedno su od ključnih predizbornih obećanja tivatske DPS koja do sada nije učinila ništa da to realizuje, iako se primakao termin za predstojeće redovne lokalne izbore koji će se održati u martu naredne godine.

Tivat je inače, do sada uzimao dugoročne kredite samo kod njemačke KfW banke i to za vrlo skupu izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture za što se taj grad minulih godina zadužio ukupno 11,72 miliona eura. Od toga je već vraćeno skoro 4,5 miliona eura, a Opština godišnje Njemcima redovno vraća po skora pola miliona. Sada je grad doveden u poziciju da nema dovoljno novca u budžetu da realizuje kapitalna ulaganja, pa se mora obraćati bankama za dodatne kredite.

Ovakva Kusovčeva politika vođenja Tivta je još grotesknija kada se ima u vidu da je upravo on prošle godine potpisao kontroverzni ugovor kojim je u ime Opštine, oprostio dug Porto Montenegra za komunalije u iznosu od 5,6 miliona eura, a nekoliko mjeseci kasnije, iako je kriza u toj banci dramatično rasla, nije preduzeo ništa da iz Atlas banke koja je u međuvremenu otišla u stečaj, na vrijeme izvuče preko 1,9 miliona eura opštinskog novca.

Koliko je loše aktuelna DPS-SD-HGI vlast vodila Tivat u protekle tri i po godine, najbolje pokazuje podatak da je Opština 2016. na čijoj je polovini aktuelna garnitura preuzela upravljanje gradom, imala 7,07 miliona eura viška novca u budžetu. Samo tri i po godine nakon toga Kusovac je Tivat doveo u situaciju da se mora zaduživati kod banaka, da bi se gradila osnovna gradska infrastruktura. U te tri godine, DPS, SD i HGI su skoro duplo uvećali broj zaposlenih pa su troškovi za plate o rad adminstracije skočili sa 3,26 miliona u 2016. na 4,98 miliona eura na kraju 2018.

Lani naplatili manje, Opština tužena u 179 sporova

Opština Tivat prošle godine prihodovala je ukupno 17.373.977 eura, što je tek 86,36% od ukupno planiranih 20.119.000 eura. To je navedeno u završnom računu budžeta za prošlu godinu koji je danas pred odbornicima.

Ovo je već druga godina zaredom u kojoj lokalna uprava ne realizuje planirani gradski budžet. Opština Tivat lani je u finansijskom smislu, godinu počela lošije od očekivanog jer je u budžet za 2018. iz prethodne godine uspjela prenijeti tek 4,5 miliona eura, umjesto čak 7,25 miliona koliko je administracija gradonačelnika očekivala da će joj ostati iz 2017.

Podbacila je i naplata naknada planiranih na iznos od 3,4 a realizovanih u iznosu od 2,12 miliona eura. Od popularnih komunalija slilo se samo 1,67 miliona eura, drastično manje od planiranih 2,85 miliona eura.

Kusovac je planirao da će Opština 2018. za plaćanje sudskih odšteta potrošiti 22.100 eura, ali je samo po jednom izgubljenom sudskom sporu iz budžeta otišlo skoro 1,4 miliona eura. Ovi gubici, uz manje prihode, odrazili su se na smanjenje kapitalnog dijela budžeta sa 11,64 na 4,38 miliona eura. Iz revizorske kuće „Reviko“, koja je vršila reviziju završnog računa, skrenuli su pažnju Opštini da vodi veliki broj sudskih sporova i da bi se to moglo loše odraziti na njenu finansijsku situaciju. Opština je tužena u 179 sporova od kojih su tri pojedinačne vrijednosti iznad milion eura i to po tužbi Miroslava Džeka Samardžije za 12,2 miliona, Global Village grupe za 1,4 miliona i „QD Hotel and property Investment Montenegro“ koji traže 1,3 miliona.

Bonus video: