"Simon" grca u dugovima i ostaje bez linija

Autoprevozno preduzeće koje je kupilo i autobusku stanicu u Beranama, radnicima duguje 14 plata, a ukinulo je i više linija. Iz menadžmenta tvrde da imaju planove za oporavak i dalji razvoj
9202 pregleda 9 komentar(a)
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Tufik Softić
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Tufik Softić

Beransko autoprevozno preduzeće “Simon vojaž”, koje je nasljednik nekadašnjeg “Jugoprevoza” i još poznatijeg “Ivangradprevoza” iz perioda bivše Jugoslavije, i pored ukidanja nekoliko značajnih linija i toga što se zaposlenima duguje 14 plata, neće biti ugašeno niti likvidrirano.

To tvrde iz menadžmenta kompanije, navodeći da su “glasine o tome zlonamjerne” i da će preduzeće “sigurno opstati”. Već izvjesno vrijeme među zaposlenima u “Simon vojažu” vlada nezadovoljstvo zbog kašnjenja i neisplaćivana zarada, a kompanija je prije nekoliko dana ukinula nekoliko značajnih autobuskih linija, među kojima je i ona Berane - Igalo - Berane. Jedan broj zaposlenih, posebno vozača, napustio je firmu, a dobar dio njih svoja potraživanja pokušava da ostvari sudskim putem. Iz menadžmenta “Simon vojaža” na sve to kažu da se radi samo o ukidanju nerentabilnih linija, i ne komentarišu odlazak dijela radnika i tužbe koje vode protiv firme.

“Mi želimo da uvjerimo i radnike i građane Berana i susjednih opština da će naše preduzeće ne samo opstati, već da imamo planove za dalji razvoj”, kazao je sagovornik iz menadžmenta kompanije, koji nije želio da mu se pominje ime.

On je rekao i da nijesu tačne glasine da će Autobuska stanica u ovom gradu, kojom gazduje “Simon vojaž”, biti prodata.

“Sve naše poslovne jedinice, autobuska stanica, autobuski prevoz, tehnički pregled, servis, turistička agencija, i niz drugih sadržaja koji prate našu djelatnost, sve će to opstati. Kako i na koji način, o tome sada ne mogu da pričam, osim da vam kažem da imamo planove za izlazak iz situacije u kojoj se nalazimo i dalji razvoj kompanije”, kazao je on.

“Simon vojaž”, kao firma registrovana u Beranama sa stranim partnerom, kompaniju “Jugoprevoz” je poslije duge agonije i stečaja kupio prije desetak godina za svega 850.110 eura.

“Simon vojaž” kupio je beransku autobusku stanicu za 500.100 eura i imovinu u poslovnom krugu “Jugoprevoza” na Rudešu, sa deset kamiona i dvadeset autobusa za 350.010 eura. “Simon vojaž” je registrovan 2004. godine i do tada je samo održavao liniju Podgorica - Luksemburg, jednom nedjeljno.

Kao kupac i tadašnji direktor “Simon vojaža”, sve izjave je u to vrijeme davao Mehmed Meša Adrović. On je sada visoki funkcioner Demokratske partije socijalista, predsjednik opštinskog odbora te partije u Petnjici i predsjednik SO Petnjica u aktuelnom sazivu. Iako se frima “Simon vojaž” veže i dalje isključivo za njegovo ime, iz menadžmenta tvrde da on nije izvršni direktor.

“Simon vojaž” sa svim svojim poslovnim jedinicama zapošljava oko osamdeset radnika kojima se duguje četrnaest plata. Kako ovo preduzeće gazduje i autobuskom stanicom u Beranama, glasine o tome da se firma gasi izazvale su zabrinutost ne samo zaposlenih, već i građana Berana i susjednih opština, prema kojima “Simon vojaž” održava lokalne autobuske linije.

“Ivangradprevoz” čiji su nasljednici bili najprije “Jugoprevoz”, a sada “Simon vojaž”, formiran je prije sedam decenija i dugo je bilo jedno od najjačih autoprevoznih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji.

“Simon vojaž” je odmah nakon privatizacije ukinuo kamionski prevoz, a zatim, u vremenima krize, i mnoge autobuske linije.

Bonus video: