Vranac na vrhu vinskog svijeta

Zlatna medalja sa Decanter World Wine Awards, naujticajnijeg svjetskog ocjenjivanje koje se održava u Londonu, ove godine stigla je u crnogorske Plantaže, za ponos vinarije: vino Vranac Rezerva 2013!
8102 pregleda 0 komentar(a)
Trijumf sorte
Trijumf sorte
Ažurirano: 29.06.2019. 12:56h

Vranac je ponovo na vrhu! Još jedan put, vranac iz Crne Gore našao se među najboljim vinima svijeta, u društvu zvučnih imena iz slavnih vinogorja. Istina, nije prvi put da Plantaže osvajaju Dekanterovo zlato za svoje vino, niti je prvi put da vranac na međunarodnom takmičenju osvaja neku od velikih medalja.

Međutim, ovo je prvi put da vino od vranca osvoji baš tu, najprestižniju zlatnu medalju u vinskom svijetu. Kada su objavljeni rezultati sa ovogodišnjeg DWWA takmičenja u Londonu, na vrhu čitave pregršti odličja koje su stigle u u Plantaže, našao se Vranac Rezerva iz 2013. godine, ocijenjen sa čak 95 poena i pozlaćen velikom zlatnom medaljom.

Ovo je još jedna svjetska potvrda visokog kvaliteta Vranac Rezerva iz 2013. godine, nakon prestižnog zlata osvojenog na takmičenju “Mundus Vini” održanog u Njemačkoj. Ovako važna nagrada za vino od vranca ukazuje na trend u današnjem vinskom svijetu, koji se vidi u odlukama međunarodnih vinskih sudija na najvažnijem takmičenju na planeti: vina od autohtonih sorti, vina koja u sebi nose drugačije i na svjetskom nivou još uvijek neispričane priče, danas su često mnogo zanimljivija od vina iz poznatijih regiona, od poznatih međunarodnih sorti.

Danas, kada je svakom kupcu praktično cio svijet na dlanu, Crna Gora spada u zemlje koje mogu da ponude nešto novo, plemenito i sasvim autentično. Dekanterovo ocjenjivanje osvojilo je svijet za samo jednu deceniju, postavši najveće i najuticajnije na svijetu. Vino za koje sudije s Dekantera kažu da zavrijeđuje medalju sasvim sigurno spada u grupu najboljih vina svijeta, a Dekanterova medalja na etiketi je jedan od najpouzdanijih, ako ne i najpouzdaniji indikator kvaliteta vina.

Na Dekanterovom takmičenju ove godine vina je ocenjivalo 280 najboljih međunarodnih eksperata, koji su listom ocjenjivači velikog iskustva, pažljivo odabrani iz svih djelova svijeta. To je jedan od razloga zašto medalje na kojima stoji znak DWWA imaju globalni uticaj. Od Amerike do Kine i od Balkana do Skandinavije, Dekanter je za vinare, trgovce i potrošače znak da je posrijedi vino izuzetnih odlika. Ove godine, žiri Dekantera imao je pred sobom ogroman posao ocjenjivanja više od 17.000 vina iz cijelog svijeta.

Kakav je zlatni Vranac Rezerva 2013?

Rodno mjesto vranca je Crna Gora, tačnije, Crmnica, regija koja leži uz samo Skadarsko jezero. Nakon godina istraživanja, potvrđeno je da je ta slavna sorta potomak kratošije, takođe ponikle na tlu Crne Gore, a koja je danas širom svijeta poznatija pod imenima zinfandel ili primitivo. Vranac danas uzgajaju mnogi, ali je i dalje neponovljiv onaj uzgojen na rodnom tlu, na bijelom kamenu Ćemovskog polja i u toploj mediteranskoj klimi, što prepoznaju i svjetski stručnjaci jednako kao i ljubitelji vina širom svijeta. Od ove i ovakve sorte nastalo je vino Vranac Rezerva 2013.

Kao kada zastanete pred remek-djelom velikih slikara ili zažmurite i prepustite se zvucima klasičnih kompozicija, tako je dovoljno i da samo pomirišete Vranac Rezerva 2013, pa da vas ponesu emocije. Neponovljva raskoš, snaga i kompleksnost aroma pružaju jedinstveno iskustvo za konzumenta. Miris je sastavljen od nota tamnih kupina sazrelih uz more, divljih borovnica, zrelih crnih trešanja, slatkog duvana, nove kože, egzotičnih začina... Teško je sve opisati, jer ovo vino diše, raste i razvija se sa vremenom, samo nagoveštavajući sav potencijal koji nosi u sebi i koji će pokazati tek narednih godina. Isto takvo bogatstvo nudi i gutljaj, gde će na nepcima zaigrati voćna svježina kao kontrapunkt obilju zrelih, okruglih tanina, moćnim ekstraktima i postojanom i beskrajno dugom ukusu. Sve to zaogrnuto je plaštom plemenitih nota koje u sebi nose samo velika vina koja u potpunosti reprezentuju svoj teroar.

Srebra - ništa manje vrijedna

Dekanterovo srebro nije šala: vino koje na ovom takmičenju osvoji devedeset i više poena prošlo je veoma rigorozan test kvaliteta i njime svaka vinarija može da se ponosi. U ovom probranom društvu našlo se ove godine pet vina Plantaža: moćni Crnogorski Barrique Vranac 2015, otmeni Crnogorski Barrique Chardonnay 2016, potom Epoha 2013, plemenita kupaža merloa i kaberne sovinjona nastala u čast 55 godina postojanja Plantaža, potom širom regiona voljeni Vranac Pro Corde 2015, i naravno Vladika 2015, složeno i snažno vino u kome dominira vranac, oplemenjen merloom i kaberne sovinjonom.

Medalje na ovom izvanredno važnom vinskom takmičenju još jedan su snažan pokazatelj da je vinski gigant na Ćemovskom polju u svakom pogledu na pravom putu: od vina koja svakodnevno nalaze svoj put u domove, restorane, prodavnice i vinoteke širom regiona, do onih vina koja sa sobom nose dah ekskluzivnosti i u kojima je vinsko podneblje Crne Gore našlo svoj najistančaniji izraz, Plantaže ne prestaju da nude beskompromisan kvalitet u svim segmentima svog rada.