Akcije u vlasništvu Fonda PIO vrijedne 90,57 miliona

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje u svom portfelju posjeduje akcije 31 akcionarskog društva
1038 pregleda 0 komentar(a)
Povećali izvorne prihode Fonda: Perović, Foto: Luka Zeković
Povećali izvorne prihode Fonda: Perović, Foto: Luka Zeković

Fond PIO u svom portfelju posjeduje akcije 31 akcionarskog društva, a ukupna vrijednost akcionarskog kapitala je u 90,57 miliona eura, saopštio je „Vijestima“ direktor Fonda Dušan Perović.

Prema njegovim riječima, akcije HG “Budvanska rivijera”, “Luka Kotor”, “Marina” Bar, “13. jul-Plantaže”, HTP “Ulcinjska rivijera” i “Željeznička infrastruktura Crne Gore” „su u ovom momentu najvrednije akcije iz portfelja Fonda PIO“.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović tražio je objašnjenje o sudbini vrijednog akcijskog kapitala i imovine Fonda PIO.

Perović je za “Vijesti” kazao da je prodaja akcija iz portfelja bila u skladu sa zakonima (o svojinskoj i upravljačkoj transformaciji, privatizaciji privrede, planovima privatizacije...), te da je prodaju kontinuirano pratila i odlukama verifikovala Komisija za preduzetničke aktivnosti prodaje akcija i plasman sredstava Fonda PIO i Savjet Fonda (period 1995-2003.), odnosno od marta 2004. Komisija za privatizaciju i Upravni odbor Fonda PIO.

Prema podacima za prvih pet mjeseci ove godine, izdaci Fonda PIO finansirani su iz izvornih prihoda 114,18 miliona eura ili 64,55 odsto, dok je iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno 62,7 miliona eura ili 35,45 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO.

„Prihodi po osnovu doprinosa, kao osnovni izvora finansiranja Fonda, prema dinamici ostvarenja najniži su u prvom kvartalu, a tokom godine bilježe rast, dok su izdaci uglavnom ravnomjerni, tako da se očekuje da će deficit Fonda imati tendenciju pada. Važno je napomenuti da su izvorni prihodi u prvih pet mjeseci povećani za 3,39 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a da je deficit Fonda smanjen. Za prvih pet mjeseci prethodne godine deficit je iznosio 36,63 odsto”, kazao je Perović.

Na pitanje „Vijesti“ zašto je kao član borda Plantaža, do sada, uvijek podržavao prodaju vrijednog zemljišta te kompanije na više lokacija širom Podgorice Perović je odgovorio da smatra da se sa time domaćinski postupa i da se prodaje zemljišta koje je van funkcije i gdje nije moguće organizovati zasade vinove loze ili organizovati drugu poljoprivrednu proizvodnju.

Bonus video: