Brajović i Alijev saglasni: Snažni odnosi Crne Gore i Azerbejdžana

Alijev je, kako je saopšteno iz Skupštine, kazao da je razmjena posjeta na svim nivoima važna kako bi se razmotrili načini za dodatno unaprijeđenje odnosa dvije države, među kojima parlamentarna saradnja ima svoju važnu ulogu
68 pregleda 2 komentar(a)
Ilhan Alijev, Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ilhan Alijev, Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 13.03.2018. 16:11h

Crna Gora i Azerbejdžan su za kratko vrijeme uspostavili snažne međusobne odnose, pri čemu u ekonomskoj saradnji postoji mnogo prostora za jačanje, prije svega spoljno-trgovinske razmjene, ocijenili su predsjednici Azerbejdžana Ilham Alijev i crnogorskog parlamenta, Ivan Brajović.

Alijev je, prilikom posjete Brajovića Azerbejdžanu, kazao da su dvije države za kratko vrijeme uspostavile snažne međusobne odnose.

"Zbog toga je Crna Gora poslije Turske zemlja sa najvećim direktnim investicijama Azerbejdžana, jer investitori za svoje projekte biraju prijateljske zemlje“, rekao je Alijev.

Alijev je, kako je saopšteno iz Skupštine, kazao da je razmjena posjeta na svim nivoima važna kako bi se razmotrili načini za dodatno unaprijeđenje odnosa dvije države, među kojima parlamentarna saradnja ima svoju važnu ulogu.

Brajović je kazao da su značajni prijateljski odnosi i međusobno povjerenje za saradnju u svim oblastima, prevashodno ekonomskoj u kojoj postoji još mnogo prostora za jačanje prije svega spoljno-trgovinske razmjene.

Brajović je, govoreći o strateškim projektima Azerbejdžana i Crne Gore, akcentovao turistički kompleks Portonovi, i kazao da će planirano imenovanje diplomatskog predstavnika Crne Gore u Bakuu dodatno olakšati i ubrzati veze dvije države i narode.

Brajović je, u vezi sa problemom Nagorno-Karabaha, kazao da očekuje skoro iznalaženje mirnog rješenja u okviru Minsk pregovaračkog procesa i pružio podršku zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija.

U svom izlaganju na međunarodnoj konferenciji Uloga parlamentaraca u jačanju ekonomske saradnje i kulturnih veza na Putu svile, Brajović je rekao da se živi u digitalnom vremenu kada je informacija jednaka jednom dodiru ili kliku.

"Ali naš i cilj ove konferencije nije virtuelan, već stvaran, i prioritet joj je da se uspostavi dijalog o što lakšoj komunikaciji svih vrsta saobraćaja i logistike. Kako svaki dijalog podrazumijeva sagovornika, vjerujem da je došlo vrijeme da se još snažnije posvetimo povezivanju istoka i zapada“, rekao je Brajović.

On je, govoreći o Crnoj Gori u društvu mnogo većih i moćnijih država, njenoj istoriji i kulturi, kazao da Crna Gora nema Mahabharatu, Ilijadu i Odiseju, ali ima najstariju štampariju kod Južnih Slovena i Gorski vijenac.

"Nemamo Homera, ali imamo Njegoša. Nemamo u književnosti Huseina Džavida, ali imamo njegovu bistu u najljepšem parku glavnog grada. Nemamo Azurnu obalu, ali imamo Jadransku. Nemamo Himalaje, ali imamo Durmitor. Neki su izgubili obraz u prošlosti, ali Crna Gora nije“, rekao je Brajović.

On će se tokom dvodnevnog boravka u Azerbejdžanu sresti sa svim najvišim zvaničnicima te države. U delegaciji Skupštine nalazi se i poslanik Bogdan Fatić.

Grupa Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a za podršku Putu svile, čiji je Crna Gora jedna od osnivača, okuplja 22 države iz središnje Azije i Evrope, a temelji se na potrebi jačeg ekonomskog, transportnog i trgovinskog povezivanja zemalja učesnica PS OEBS-a koje svojim geografskim položajem i istorijskim vezama čine drevni trgovački pravac kojim se u kasnom Srednjem vijeku trgovalo i koji je povezivao Sredozemlje i Istočnu Aziju.