O ODLUCI VLADE

SD: Koncesiona dokumenta i dalje nezakonita i ne štite interes države

Usvajanjem ovako definisanog koncesionog akta prekršen član 9 stav 4 Zakona o koncesijama i član 29 Zakona o državnoj imovini, navode Socijaldemokrate
1777 pregleda 4 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Shutterstock
Aerodrom Podgorica, Foto: Shutterstock

Socijaldemokrate Crne Gore smatraju da koncesiona dokumenta koja je Vlada na današnjoj sjednici usvojila, iako bitno unaprijeđena u odnosu na prethodna koja su razmatrana i nekoliko puta na naše insistiranje vraćana na doradu sa vladinih komisija i same Vlade, do kraja ne štite interes države i u nekim elementima su i dalje nezakonita, saopšteno je iz te partije.

"Činjenica je da su usvojena dokumenta potpuno različita od onih koja su javnosti prezentovana prije godinu, što jasno pokazuje i dokazuje da su Socijaldemokrate bile apsolutno u pravu sve ovo vrijeme kada smo konkretnim argumentima koje smo u kontinuitetu iznosili pokazali svu njihovu prethodnu nezakonitost i nedostatnost. Međutim, iako unaprijeđena u odnosu na prethodna, uvjereni smo da su u pojedinim elementima i dalje i nedostatna i nezakonita", kazali su iz SD-a.

Iz te partije ukazuju na, kako navode, činjenicu da je usvajanjem ovako definisanog koncesionog akta prekršen član 9 stav 4 Zakona o koncesijama i član 29 Zakona o državnoj imovini, jer, kako ističu, nije urađena procjena vrijednosti nepokretnosti, što je jasna zakonska obaveza.

"Naime, procjena tržišne vrijednosti resursa, odnosno tržišne vrijednosti sopstvenog kapitala privrednog društva Aerodromi Crne Gore, koja je na naše insistiranje nedavno realizovana od strane Ekonomskog fakulteta, koristi se isključivo radi utvrđivanja minimalne koncesione naknade u skladu sa članom 61 Zakona o koncesijama. To je i u samoj analizi na strani 3 pomenute analize nedvosmisleno konstatovano", navode iz SD-a.

Koncesionim aktom je, dodaju, takođe obuhvaćeno i nekoliko stotina hiljada metara kvadratnih imovine u Tivtu, koja nije u vlasništvu države, što u SD-u cijene da je takođe nezakonito.

"S tim u vezi, upitno je da li je prekršen Zakon o koncesijama koji kroz svoju definiciju koncesije jasno predviđa da predmet koncesije može biti samo ono sto je u vlasništvu koncedenta, tj. države, što u usvojenom koncesionom aktu definitivno nije slučaj. Koncesionim aktom se, dakle, predviđa tzv. faznost postupka davanja koncesija, iako Zakon ne prepoznaje takvu mogućnost", ističu iz SD-a.

Kada je riječ o ugovoru, SD smatra da je Nacrt ugovora o koncesiji, koji je napisan "na svega 15 strana, nedopustivo generalan", što čitav proces, kako navode, čini nedovoljno transparentnim, zbog čega interes države nije zaštićen.

"Umjesto ovog pristupa, uvjereni smo da bi nacrt ugovora već u ovoj fazi morao sadržati sve ključne odredbe, te da u daljem postupku radi zaštite državnog interesa ne bi smio biti predmet suštinskih, nego tehničkih manjih izmjena, sto ovdje nije slučaj", rekli su iz SD-a.

Ta partija, ističu, stoji čvrsto na stanovištu da zona ekskluziviteta od samo 150 kilometara, koja je kao takva ubjedljivo najniža u regionu, ne štiti nacionalni interes u dugom roku, jer, kako navode, lako kao država možemo biti “moneta za potkusurivanje” koncesionara koji u koncesiju imaju okolne konkurentske aerodrome, samo ako im finansijska računica to pokaže.

S tim u vezi se, dodaju iz SD-a, mora postaviti pitanje kako su aerodromi Podgorica i Tivat konkurencija aerodromima u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, a oni našim aerodromima nisu.

Posebno, ističu, zabrinjava "ignorisanje činjenice iz posljednjeg Izvještaja EK o Crnoj Gori" u kojem je država, podsjećaju, decidno upozorena da koncesije treba da budu u saglasnosti sa predstojećom regulativom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, koja još nije donešena.

"Sve ove i brojne druge primjedbe koje idu u prilog površnosti mnogih aspekata ovih koncesionih dokumenata značajno povećavaju odgovornost onog dijela Vlade koji je usvojio ovakva dokumenta za budućnost jednog od ključnih strateških resursa, a vezano sa tim i za dugoročno održivi razvoj Crne Gore po mjeri njenih građana", navode iz SD-a.

Poručuju da će ta partija, "iako jedini politički subjekt koji se ozbiljno i odgovorno bavio ovom problematikom", pratiti dalji tok realizacije ovog projekta i "ukazivati nasve njegove nedostatnosti" u želji da državni interes bude zaštićen.