OSTALIM UGOVORI PRODUŽENI NA MJESEC

Brković otpustio 15 radnika iz “Vektre Jakić”

Radnicima "Vektre Jakić" se duguje 13 plata, a od januara se obračunavaju u minimalnom iznosu
5914 pregleda 9 komentar(a)
Čeka se odgovor Ministarstva poljoprivrede na žalbu o raskidu ugovora: “Vektra Jakić”, Foto: Goran Malidžan
Čeka se odgovor Ministarstva poljoprivrede na žalbu o raskidu ugovora: “Vektra Jakić”, Foto: Goran Malidžan

Vlasnik kompanije “Vektra Jakić”, Dragan Brković za 15 radnika zaposlenih u Pilani koja je jedan od ključnih “Jakićevih” pogona uručio je rješenja o prestanku radnog odnosa, dok su ostalim radncima ugovori produženi na mjesec.

Većina radnika koji su dobili otkaze ima više od 30 godina radnog staža. U rješenjima o otkazu piše da je “prestala potreba za njihovim daljim angažovanjem”.

Radnici koji su željeli da ostanu anonimni “Vijestima” su ispričali da je u pogonu Pilane radilo 37 radnika, od kojih je 17 u decembru prošle godine Brković otpustio nakon što su podnijeli tužbe protiv preduzeća, tražeći isplatu zaostalih zarada. Pet radnika je samoinicijativno raskinulo radni odnos, a veći broj radnika i iz drugih “Jakićevih” pogona napustio je firmu nakon što su našli zaposlenje u drugim firmama. Od sredine decembra prošle godine prekinuta je proizvodnja u “Vektri Jakić”, a svi radnici poslati su kućama.

Zaposlenima u ovoj kompaniji Brković duguje 13 zarada. Posljednju su primili prošlogodišnju junsku platu koja im je isplaćena u oktobru 2018. Radnicima se od januara zarade obračunavaju u minimalnom iznosu.

Brković je nedavno “Vijestima” kazao da će do kraja jula početi sa isplatom zaostalih dugovanja radnicima, ali do danas ni cent nije uplatio.

Na pitanje da li “Vektra Jakić” ima perspektivu, Brković je kazao: “Da ne vjerujem u to, ne bih u kompaniju uložio sto miliona eura”. On nije želio da govori o dugovima firme i kako planira da riješi nagomilane finansijske probleme kompanije.

Po izvršnim presudama za tridesetak bivših radnika, javni izvršitelj Snežana Begović zakazala je prodaju jednog Brkovićevog putničkog vozila, kamiona, a od novca dobijenog prodajom izmiriće se zaostala dugovanja radnicima.

Uprava za šume nedavno je raskinula koncesioni ugovor sa kompanjom “Vektra Jakić” zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, dok je Brković tražio da Ministarstvo poljoprivrede poništi to rješenje. Ministarstvo još o tome nije odlučilo, a zakonski rok je 45 dana od dana prijema žalbe.

Uprava za šume tražila je saglasnost od Vlade da raskine koncesioni ugovora. U izvještaju o relizaciji koncesionih ugovora u prvom kvartalu ove godine Uprave za šume navedeno je da “Vektra Jakić” po rješenjima o zaduženju za 2016. i 2017. i dospjelim ratama po osnovu reprograma poreskog duga duguje 3,47 miliona eura. 

Ranije je Poreska uprava raskinula “Vektri Jakić” ugovor o reprogramu poreskih potraživanja čime je za naplatu dospio cjelokupni dug po osnovu koncesione naknade u iznosu od 6,39 miliona eura.

Preporučujemo za Vas