Budva prinudno naplaćuje dugove od Kneževića, Dedića...

Opština tražila blokade računa za novih 20 kompanija koje nijesu na vrijeme platile porez
6747 pregleda 1 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva tražila je od Centralne banke da blokira račune oko 20 kompanija, koje duguju po više stotina hiljada eura na ime poreza na nepokretnost.

Rješenja o prinudnoj naplati Uprava lokalnih javnih prihoda, na čijem je čelu Petar Odžić (SDP), donijela je nakon što su se kompanije oglušile o obavezu da dug izmire u zakonskom roku.

Od Centralne banke zatraženo je da blokira račun firme „Atlas invest“, biznismena Duška Kneževića. U maju je Opština blokirala na ime poreskog duga od 120 hiljada račune dviju firmi koje kontroliše Knežević - Expo Budva i Expo invest.

Blokada računa zatražena je i za firmu „Mediterantours“, biznismena Blaža Dedića. Dedić je nekadašnji vlasnik bečićkog hotela „Mediteran“, koga je stečajna uprava zbog milionskog duga prodala za 8,5 miliona eura košarkašu Nikoli Pekoviću. Dedića su mediji povezivali sa Pljevljakom Darkom Šarićem, koji je nepravosnažno osuđen u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

Prinudno će biti naplaćen i poreski dug firme „Montenegroflight“, koju kontroliše porodica biznismena Milana Mrvaljevića. Firma je vlasnik atraktivne nekretnine - stare Žute kuće koja se nalazi tik uz hotel „Mogren“. Mrvaljevićeva firma Merkur gazduju i Autobuskom stanicom u Budvi, ali se zbog poreskog duga Ministarstvo finansija uknjižilo na taj objekat.

Račun će biti blokiran i firmi „Gold rivijera“, ruskih državljana koji su vlasnici atraktivne zemljišne parcele od nekih 2.500 kvadrata na lokalitetu Pasja jama kod Svetog Stefana.

Na spisku je i „stari” dužnik, ofšor firma „MS invest INC“, registrovana u državi Belize. Opština je još u januaru blokirala 20 luksuznih apartmana u kompleksu “Harmonija bilding“ na Zavali, koji su u vlasništvu ove kompanije. Hipoteka na atraktivnu imovinu upisana je na ime poreskog duga od 22 hiljade eura, kao garancija da će firma čije je sjedište u poreskom raju Srednje Amerike to uplatiti.

Ova firma se prije osam godina u Centralnom registru vodila kao jedan od osnivača, sa 50 odsto akcijskog kapitala budvanske kompanije „Old town invest group“ koja je gradila višespratnu građevinu na samom rtu. Među partnerima u ovoj firmi bila je i Andrea Mićunović, kćerka nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića.

Nakon toga, došlo je do podjele kapitala, i na osnovu sudskog poravnanja “MS invest INC” su pripali apartmani u „ Harmoniji“. Ostatak apartmana se vodi na „Old town invest group“ u kojoj Mićunovićeva sa poslovnim partnerima i dalje ima vlasništvo.

Prinudna naplata zatražena je i za poreskog dužnika, budvansku firmu „Ibograd“. Po nalogu Specijalnog tužilaštva u septembru prošle godine u akciji „Vardar“ zbog sumnji u utaju poreza od 1,2 miliona eura, uhapšeno je devet osoba, izvršnih direktora i ovlašćenih zastupnika više firmi, među kojima se našla i „Ibograd“.

Dužnici su, između ostalih, i firme „Mega - invest“, vlasnik placa od 3.400 kvadrata u selu Kuljače, beogradska kompanija “New quest BGD” - „Blizi invest company“, koja gazduje parcelom od pet hiljada kvadrata u Blizikućama, te firma „Markovići residence“. Porez duguje i „MSC - YU“ vlasnik dvije hiljade kvadrata zemlje u Reževićima...

Blokirane stotine hiljada kvadrata

„Vijestima“ je rečeno u Opštini da se godišnje prinudnim putem naplati oko pet miliona eura na ime poreskog duga.

Osim blokade računa, Opština sprovodi i zakonom dozvoljenu mjeru upisa hipoteke na imovinu poreskih dužnika, kako bi se osigurala da će dug biti naplaćen. Blokiranje imovine poreskih dužnika, Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budva omogućava Zakon o lokalnoj administraciji.

Samo tokom prošle godine, kako su „Vijesti“ objavile, na više od stotinu nepokretnosti, stanova, zemljišta, kuća, vila... poreskih dužnika, upisane su hipoteke Opštine Budva, kao garancija da će se izmiriti obaveze.

Opština je tokom prošle godine blokirala gotovo stotinu hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, vlasništvo nekoliko firmi, koje duguju milione eura na ime poreza, a hipoteke su upisivane i građanima koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost.

Svakodnevno na adresu budvanske filijale Uprave za nekretnine dostavljaju rješenja o upisu hipoteka.

Bonus video: