Ponude za struju duž auto-puta neispravne

Domaće firme "Electro team" i "Novi Volvox" sa partnerima iz Švajcarske i Njemačke dostavile ponude
5394 pregleda 2 komentar(a)
Rok za završetak prolongiran za kraj septembra 2020. godine: radovi na prvoj dionici auto-puta, Foto: Gov.me
Rok za završetak prolongiran za kraj septembra 2020. godine: radovi na prvoj dionici auto-puta, Foto: Gov.me

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda Monteputa je uvrdila da nijedna od dvije pristigle ponude domaćih firmi "Electro team" i "Novi Volvox", sa partnerskim kompanijama iz Švajcarske i Njemačke, kako saznaju "Vijesti" nezvanično, nije dala ispravnu ponudu za izgradnju energetske infrastrukture duž prve dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa.

Rok za završetak prve dionice je bio maj ove godine, ali je zbog kašnjenja radova pomjeren za kraj septembra naredne godine. Ako bi se odložila tenderska procedura za izgradnju energetske infrastrukture to bi moglo da znači i novo odlaganje završetka ove dionice auto-puta.

Izgradnja energetske infrastrukture jedan je od dodatnih radova na auto-putu koji nisu bili sastavni dio ugovora o izgradnji. Taj posao je povjeren Monteputu, a biće finansiran iz kredita koji je obezbijedio Investiciono-razvojni fond (IRF). Ukupni iznos kredita je 38,23 miliona eura. To je namjenski kredit za koji je ugovor između Monterputa i IRF-a potpisan u maju ove godine.

Kako su “Vijesti” ranije nezvanično objavile premijer Duško Marković je nedavno u razgovoru sa vrhom DPS-a i onima koji su zaduženi za auto-put rekao da ova dionica mora biti završena do kraja septembra kako bi se svečano otvorila prije parlamentarnih izbora koji bi trebalo da budu u prvoj polovini oktobra 2020. godine, kao i da je to bitno za uspjeh DPS-a na izborima.

Komisija za ocjenu i vrednovanje ponuda Monteputa, kojom je predsjedavao Boris Mašanović utvrdila je juče da su obje pristigle ponude neisprave zbog čega je obustavljen ovaj postupak ove vrijedne javne nabavke. Tender je raspisan 17. juna.

Procijenjena vrijednost trafo-stanice „Autoput 1“ sa priključnim dalekovodima i uračunatim PDV-om je 9,8 miliona eura, druga trafo-stanica „"Autoput 2" sa priključnim dalekovodima i uračunatim PDV-om je procijenjena na 8,7 miliona eura, a izgradnja TS 20/0,4 kV sa kablovskim razvodom 20 kV i sistemom daljinskog upravljanja za napajanje objekata duž trase auto-puta Bar - Boljare, dionica Smokovac - Mateševo sa uračunatim PDV-om je procijenjena na 19,6 miliona eura.

Izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević, odgovoran je za ovu javne nabavke, a samim ti i za sve ono što će se u vezi sa postavljanjem energetske infrastrukture na auto-putu dešavati u narednih 365 dana.

“Vijesti” od prošlog ponedeljka ne mogu da dobiju iz Monteputa odgovor na pitanje da li su (i kada?) otvorene ponude na tenderu za radove na izgradnji sistema trajnog napajanja električnom energijom prve dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, ko se prijavio od kompanija i kolika je vrijednost njihovih ponuda. Nije odgovoreno ni da li se energetska infrastruktura postavljena za privremene kampove (koja se sada koristi) duž dionice može iskoristiti kao prelazno rješenje za napajanje tunela i drugih objekata strujom, sve dok se ne realizuje ovaj tender Monteputa.

Bonus video: