I Crna Gora na halal sajmu u Sarajevu

Predviđa se da će do 2020. vrijednost tržišta halal turizma iznositi 200 milijardi američkih dolara
1371 pregleda 4 komentar(a)
Sa prezentacije “Sarajevo halal fair”, Foto: Privredna komora
Sa prezentacije “Sarajevo halal fair”, Foto: Privredna komora

Sertifikovane halal kompanije iz Crne Gore učestvovaće krajem mjeseca na Međunarodnom sajmu halal industrije u Sarajevu.

U Crnoj Gori, halal sertifikate imaju dvije kompanije, dok je u proceduri sticanja sertifikata nekoliko restorana, hotela i firmi.

“Crnogorsko tržište se polako otvara za halal, što je nama jako interesantno. Naša agencija je zainteresovana da u saradnji sa Privrednom komorom i Islamskom zajednicom održi prezentaciju o halalu kompanijama koje iskažu interesovanje za poslovanje po ovom standardu”, kazao je na prezentaciji “Sarajevo halal fair” Nermin Hadžić iz Agencije za halal sertificiranje.

“Sarajevo halal fair” je najveći specijalizovani sajam halal industrije, koju Bosna Bank International drugi put organizuje u saradnji sa “Islamic Development Bank Groupom” (IsDB), te Islamskom zajednicom u BiH.

Iz Privredne komore Crne Gore kazali su da se halal turizam sve više razvija i zauzima značajno mjesto u sveukupnoj turističkoj industriji.

“Razvoj halal turizma je prisutan i u našoj regiji koja se unapređenjem turističke infrastrukture, snažnom promocijom i koordiniranim aktivnostima poslenika ove industrije može značajnije uključiti u tokove tog tržišta”, kazala je potpredsjednica Ljiljana Filipović.

Dodala je i da su predviđanja da će do 2020. godine vrijednost tržišta halal turizma iznositi 200 milijardi američkih dolara. Iz “Bosna Bank Internationala” su kazali i da je ukupna vrijednost svjetskog halal tržišta 6,5 biliona dolara, od čega 4,5 čini finansijski sektor.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržava uvođenje halal standarda, pokrivajući 50 odsto troškova konsultantskih usluga, maksimalne vrijednosti 8.000 eura.

Sajam će biti održan od 26. do 28. septembra u “Skenderiji” i okupiće predstavnike halal industrije sa skoro svih kontinenata, kao i multinacionalne kompanije koje su na globalnom tržištu prisutne sa tom vrstom proizvoda. Lani je na sajmu bilo više od 10.000 posjetilaca, 600 poslovnih učesnika, kompanija, državnih i privatnih institucija, udruženja, asocijacija iz više od 30 država, kao i 91 izlagač iz 13 zemalja.

Bonus video: