TRADICIONALNA AKCIJA VLADE

Penzionerima 300 tona jagnjetine po 4,4 eura

Mesne industrije Goranović i Mesopromet će od proizvođača otkupiti jagnjad po 2,4 eura po kilogramu žive vage, a za to će dobiti kredit od Investiciono razvojnog fonda od dva miliona eura na 12 mjeseci sa kamatom od 2,3 odsto
9140 pregleda 15 komentar(a)
Prošla akcija podijele jagnjetine, Foto: Obrad Pješivac
Prošla akcija podijele jagnjetine, Foto: Obrad Pješivac
12.09.2019. 20:07h

Vlada je pokrenula novu akciju otkupa 13 hiljada jagnjadi od poljoprivrednih proizvođača, koje bi po subvencionisanim cijenama prodavali penzionerima po 4,4 eura za kilogram mesa i to na osam rata preko Fonda PIO.

U informaciji sa sjednice Vlade se navodi da otkup ovog broja jagnjadi počinje u subotu a trajeće do 14. novembra. Prema njihovoj kalkulaciji jagnjad će prosječno imati 23 kilograma mesa pa će biti obezbjeđena tražena količina od 299 hiljada kilograma.

Mesne industrije Goranović i Mesopromet će od proizvođača otkupiti jagnjad po 2,4 eura po kilogramu žive vage, a za to će dobiti kredit od Investiciono razvojnog fonda od dva miliona eura na 12 mjeseci sa kamatom od 2,3 odsto.

Sa svim troškovima i zaradom otkupljivača, kako je navedeno, kilogram žive vage će koštati 5,5 eura, ali će Fond PIO i ministarstva socijalnog staranja i poljopruvrede obezbjediti 328 hiljada eura čime se cijena spušta za 1,1 euro. Ove institucije obezbjediće još i 116 hiljada eura čime će biti plaćen prošlogodišnji dug mesnim industrijama za jagnjad koju nijesu platili penzioneri koji su u međuvremenu preminuli.

Penzionerska udruženja dobiće 1,3 eura za svoje "troškove"

Vlada je obavezala mesne industrije da solidarno penzionerskim organizacija uplate 1,3 eura po grlu za "administrativni rad, spiskove, kopije priznanica -čekova i distribuciju jagnjadi sa kamiona". Time će penzionerska organizacija dobiti 17 hiljada eura.

Ministrstvo finansija je obavezano da Poreskoj upravi da instrukciju kako će se u ovom slučaju obračunavati PDV.

Mesna industrija Gradina iz Rožaja je ove godine ispala iz ovog posla, jer nije vratila novac IRF-u za finansiranje prethodnog otkupa.