MMF: Prestanite da se zadužujete za auto-put

Ako bi se zadužili za nastavak auto-puta, MMF predviđa da će Crnoj Gori bit potrebno novo “fiskalno prilagođavanje”, kombinacija novih dažbina i štednje
30678 pregleda 68 komentar(a)
Izgradnja prve dionice kasniće oko godinu i po: Sa gradilišta, Foto: Vlada Crne Gore
Izgradnja prve dionice kasniće oko godinu i po: Sa gradilišta, Foto: Vlada Crne Gore

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da će žurba sa završetkom auto-puta od Bara do Boljara ugroziti državne finansije, odnosno, fiskalnu održivost i da bi završetak auto-puta kroz novo zaduživanje zahtijevao nove mjere fiskalnog prilagođavanja.

Radovi na prvoj dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa, koja je trebalo da bude završena u maju ove godine, prolongirani su do oktobra naredne godine. Državu će prva dionica koštati oko 900 miliona bez kamata i kursnih razlika dolara i eura. Pošto je javni dug zbog gradnje prve dionice značajno povećan Vlada je bila primorana da pokrene mjere fiskalnog prilagođavanja, među kojima su smanjenje plata, povećanje akciza, PDV-a... MMF javni dug na kraju 2019. procjenjuje na 88 odsto BDP-a.

Pauza

“Žurba da se dovrši auto-put vjerovatno će ugroziti fiskalnu održivost. Završetak ostalih dionica mogao bi koštati dodatnih 25 odsto BDP-a. Ako Vlada odluči da dovrši auto-put u periodu od 2021. pa do 2026. godine kroz novo zaduživanje, dug države (uključujući garancije) ostaće iznad 80 odsto BDP-a i u 2020. godini. Bez novog zaduženja javni dug bi se do 2030. godine mogao smanjiti na 50 odsto BDP-a”, procjena je MMF-a.

Kako objašnjavaju, u slučaju novog zaduženja povratak duga na početni nivo u 2030. godine zahtijevao bi novu rundu fiskalnog prilagođavanja za oko tri procentna poena BDP-a u period od 2021. godine do 2023. godine. BDP sada iznosi 4,8 milijardi eura, pa bi godišnje “fiskalno prilagođavanje” značilo da se treba obezbijediti oko 140 miliona eura kroz štednju ili povećavanje dažbina.

“Dovršiti i održati novo fiskalno prilagođavanje ove veličine bilo bi teško”, ocjena je MMF-a. U MMF-u smatraju da bi dalje planiranje auto-puta trebalo pauzirati sve dok ne bude urađena vjerodostojna studija o njegovoj izvodljivosti koja treba da procijeni ekonomski povrat u odnosu na izgradnju druge dionice. Iz MMF-a podsjećaju da je crnogorska Vlada naručila novu studiju izvodljivosti koja treba da bude završena naredne godine.

“Ako odluči da nastavi radove na auto-putu Vladi savjetujemo da ne preduzima dalju izgradnju ili njeno finansiranje do najmanje 2023. godine kada bi javni dug trebalo da se spusti, prema porocjenama na nivo ispod 60 odsto BDP-a. Izgradnja druge dionice će vjerovatno biti jeftinija (za oko 300 miliona eura) i obezbijediće dalje pogodnosti u povezivanju sa sjeverom i turističkim područjima”, smatraju u MMF-u.

Misija MMF-a je savjetovala vlasti da pažljivo odmjeri prednosti projekta auto-puta Bar-Boljare u odnosu na alternativno korišćenje oskudnih javni resursa.

Garancija

“Budući da je prva dionica od ukupno četiri, trebalo da bude gotova do 2020. godine, vlasti odmjeravaju mogućnosti za izgradnju druge dionice. Prošle studije izvodljivosti završene prije nekoliko godina, procijenile su nizak ekonomski povrat cjelokupnog auto-puta, zasnovanih na ograničenom potencijalu prihoda od putarina u odnosu na troškove”, navode u MMF-u.

Iz te organizacije ukazuju i da bi nastavak izgradnje auto-puta po modelu privatno-javnog partnerstva (JPP) mogao značiti i znatne fiskalne troškove.

“Vlada želi da istraži strukturu JPP-a kako bi završila auto-put i izbjegla novo zaduživanje. Ako studija izvodljivosti sugeriše da ostatak projekta vjerovatno neće zadovoljiti potrebnu stopu povrata privatnog partnera, on će vjerovatno tražiti garancije od države.

Pretpostavka o određenim rizicima - uključujući izgradnju, dostupnost i rizike potražnje - prema pravilima Eurostata zahtijeva da se projekat prizna u bilansu stanja države, čime bi se postigao jednak učinak, kao i finansiranjem projekta zaduživanjem države. Potreba za plaćanjem minimalnih garantovanih prihoda iz budžeta, takođe bi mogla nametnuti značajne izdatke zbog dugotrajnog ugovora o koncesiji”, ocjena je MMF-a.

Bez fiskalne održivosti nema gradnje druge dionice

Misija MMF-a navodi da im je Vlada saopštila da će oprezno nastaviti dalju konstrukciju za auto-put i da će do izrade nove studije izvodljivosti u 2020. godini analizirati modele za izgradnju druge dionice.

“Vlasti navode da im je završetak prve dionice glavni prioritet i da neće započinjati drugu dionicu u slučaju da rješenja za nju budu fiskalno neodrživa”, kazali su u MMF-u.

Bonus video: