Knežević platio dug za Meljine, Poreska provjerava uplate

2852 pregleda 0 komentar(a)
Osnivač zasada spasen stečaja?: Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Osnivač zasada spasen stečaja?: Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić

Pokretanju stečaja u kompleksu “Meljine” iz Herceg Novog pored bivše direktorice Olivere Mihailović Elez, pridružila se posebnim zahtjevom od 29. jula ove godine i Poreska uprava, predmeti su spojeni, ali je firma biznismena Duška Kneževića Atlas CAP, u međuvremenu, isplatila dug prema oba povjerioca.

To je saopšteno tokom jučerašnjeg ročišta u Privrednom sudu, a sudija Milica Vlahović odredila je Poreskoj upravi (PU) rok od tri dana da sudu dostavi izjašnjenje da li su isplaćene obaveze prema dva povjerioca, kao i o daljoj sudbini predloga PU za pokretanje stečaja u kompleksu “Meljine”. Radi se o preduzeću koje gazduje Opštom bolnicom Meljine a koja je posebno pravno lice. Naredno ročište zakazano je za 1. oktobar.

Firma Atlas Invest, po nalogu Kneževića isplatila je prije par mjeseci nešto više od oko 19 hiljada eura bivšoj direktorici Mihailović Elez, koja od 31. jula 2018. traži pokretanje stečaja u tom preduzeću. Advokat kompleksa “Meljine” Milovan Milošević dostavio je juče sudu uplatnice kao dokaz da je firma Atlas CAP bivšoj direktorici 13. septembra platila dodatno i pripadajuće poreze i doprinose na zarade u iznosu od 4.149,63 eura, kao i PU iznos od 44.681,93 eura za neplaćeni PDV.

Milošević je kazao da je novac obezbijeđen iz garantovanog depozita od 536 hiljada eura i za kojeg je Apelacioni sud već dva puta potvrdio da se može koristiti za plaćanje obaveza. On je predložio da se odbiju oba zahtjeva za pokretanje stečaja.

Atlas CAP je većinski osnivač kompleksa “Meljine”.

Privredni sud je donio tri presude o pokretanju stečaja u kompleksu “Meljine”, a Apelacioni sud je po žalbi Kneževića poništio sve tri. Sutkinja Vlahović je početkom godine dobila da vodi predmet, kojeg je prethodno Apelacioni sud oduzeo predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću.

Zejak: Uplatnice nijesu jasne i pravilno popunjene

Privremeni stečajni upravnik Saša Zejak, tvrdio je juče da priložene uplatnice nijesu jasne i pravilno popunjene.

Ukoliko stečajni dužnik duguje više za poreze i doprinose, on strahuje da će uplaćeni porezi i doprinosi za Mihailović Elez biti preko jedinstvenog računa djelimično raspoređeni i na druga lica, odnosno da bivša direktorica neće dobiti traženi iznos po tom osnovu.

“Uplatnica na iznos 4.149,63 ne sadrži matični broj zaposlenog koji treba da se upiše u poziv na broj odobrenja… Zato predlažem da PU dostavi podatak ne o zaposlenima na dan otvaranja stečajnog postupka, već o dugovanjima prema zaposlenima koji su bili u radnom odnosu kod stečajnog dužnika prije otvaranja stečaja”, naveo je između ostalog Zejak.

Bonus video: