Vlada: Bolji poslovni rezultati kompanija

Navodi se da je ukupni realizovani prihod tih privrednih društava 545 miliona eura i on je uvećan za 9,6 odsto
425 pregleda 0 komentar(a)
Sa Vladine sjednice (arhiva), Foto: Luka Zeković
Sa Vladine sjednice (arhiva), Foto: Luka Zeković

Preduzeća u većinskom državnom vlasništvu koja djelatnost obavljaju u sektorima energetike, rudarstva, trgovine, poštanske djelatnosti, radio-difuzije, crne metalurgije i proizvodnje odjeće prošlu godinu završila su sa značajno boljim poslovnim rezultatima u odnosu na 2017, saopšteno je iz Vlade.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je Informacija o poslovanju privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu iz nadležnosti Ministarstva ekonomije.

Navodi se da je ukupni realizovani prihod tih privrednih društava 545 miliona eura i on je uvećan za 9,6 odsto.

„Zbirna neto dobit je 60,2 miliona eura. U odnosu na 2017. godinu ukupni učinak tih privrednih društava je bolji za 44,2 miliona eura, odnosno 38,3 odsto, a 21,2 miliona eura (54,5 odsto) je iznad planiranog“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su kapitalne investicije od 71 milion eura, što je 34 odsto više nego 2017. godine, kao i desetine razvojnih projekata koji su realizovani ili su započeti u prošloj godini, garancija kontinuiteta razvoja i stabilizacije trenda rasta prihoda koje ta preduzeća ostvaruju.

Kako se navodi, te kompanije su potvrdile visok stepen društvene odgovornosti opredijelivši ukupno 660 hiljada eura za projekte od opšteg interesa u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta i izgradnje infrastrukture od opšteg interesa.

Vlada je na sjednici utvrdila je Predlog o izmjenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Iz Vlade su kazali da se, u skladu sa preporukama iz izvještaja eksperata Evropske komisije, Predlogom preciznije definišu pravila koja se odnose na operatore aerodroma i operatere vazduhoplova u dijelu slobodnog formiranja cijene prevoza u komercijalnom vazdušnom saobraćaju i transparentnog iskazivanja svih stavki za obračun cijene prevoza.

Kako su naveli, Predlogom se preciznije definiše i propisivanje adekvatne kazne za nepoštovanje odredbi za koje je tokom primjene utvrđeno da ih treba propisati kao prekršaje.

Vlada je na sjednici usvojila Informacija o realizaciji aktivnosti i projekata koji se realizuju kroz sistem indirektnog i decentralizovanog upravljanja IPA fondovima sa pregledom ključnih aktivnosti u trećem kvartalu ove godine.

Ta informacija, kako se navodi, obuhvata glavne aktivnosti koje su se odvijale u tekućem kvartalu, a koje mogu da imaju uticaj na efikasnost u korišćenju fondova pretpristupne podrške.

„Na temelju aktivnosti koje su sprovodile relevantne IPA institucije za pojedinačne programe, Direktorat za upravljačku strukturu pripremio je sveobuhvatan pregled i posebno istakao ključne rizike u sistemu na koje treba obratiti pažnju u predstojećem periodu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: