Spojena Moračica, most će završiti do marta 2020.

"Imamo snažna uvjeravanja izvođača da će cijeli projekat biti završen u dogovorenom roku, do 30. septembra iduće godine", istakao je premijer Marković
9936 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2019. 19:24h

Premijer Duško Marković obišao je danas most „Moračica” autoputa Bar – Boljare, nakon što je spojena rasponska konstrukcija mosta.

Most „Moračica“ je najveći pojedinačni objekat na prioritetnoj dionici Autoputa Bar – Boljare, visok 175 metara (od dna korita Morače do kolovoza od 205 metara), širok 23,4 metra i dug 960 metara.

"Spajanje rasponske konstrukcije mosta 'Moračica' najvažniji je događaj na ovom projektu. Samo će puštanje u saobraćaj autoputa Bar - Boljare biti važniji", istakao je predsjednik Vlade.

Marković je istakao da je ova investicija vrijedna više od 70 miliona eura, da je završeno 95 odsto radova i da vjeruje da će most do marta 2020. biti završen u cjelini.

Moračica
Sa posjete Moračici(Foto: Vlada Crne Gore)

Premijer je rekao da imaju "snažna uvjerenja" da će kompletna prva dionica autoputa biti završena u ugovorenom roku, do 30. septembra naredne godine.

Marković je kazao da će Moračica biti treći najveći most u Evropi i među deset na svijetu i da to dovoljno govori o složenosti ovog projekta.

Glavni inženjer gradnje mosta Moračica, Duško Rondović, kazao je da je rasponska konstrukcija mosta Moračica spojena jutros oko dva sata. On je naveo da je izgradnja mosta počela krajem maja 2016. godine i da je u most ugrađeno preko 100 hiljada kubika betona, 15 hiljada tona željeza i 10 hiljada tona kablova za prednaprezanje. U jednu temeljnu stopu mosta utrošeno je preko pet hiljada kubika betona, a zahvata površinu veličine dva košarkaška igrališta.

Specifičnost mosta su i jaki udari vjetra, zbog čega će na mostu biti postavljeni vjetrobrani visoki četiri metra kako bi vožnja bila bezbjedna.

Preostalo je da se na mostu završe zanatski građevinski radovi kao što je hidroizolacija, elektro instalacije, izrada ograde, vjetrobrani, izvične grede, asfalt, rasvjeta kao i se završi drenaža.

Bonus video: