Pao tender Ministarstva javne uprave za optičke linkove

MJU, kojim rukovodi Suzana Pribilović, nije tehničkim karakteristikama ili specifikacijama predmeta nabavke predvidio tehničke propise i standarde prema kojima treba da se realizuju usluge štampanja, dok je jednim članom nacrta ugovora predvidio „da se izvršilac obavezuje da usluge koje su predmet ovog ugovora izvodi u skladu sa važećim zakonskim propisima, normativima i standardima za ovu vrstu posla, što može da dovede do diskriminacije izabranog ponuđača u toku realizacije ugovora
1496 pregleda 1 komentar(a)
Nabavka vrijedna 256.000 eura: Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Nabavka vrijedna 256.000 eura: Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović

Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, tender Ministarstva javne uprave (MJU) za nabavku usluga zakupa GE linkova (optika) i optičkih linkova kapaciteta 20 mbps za potrebe državnih organa i organa uprave. Procijenjena vrijednost tendera je 256.000 eura.

Firma „Orion telekom“ žalila se na rješenje MJU o poništenju ove nabavke. Ne ulazeći u ocjenu žalbenih navoda ove firme, Državna komisija je poništila tender, jer je nesaglasnost tenderske dokumentacije sa odredbama Zakona o javnim nabavkama mogla da dovede do diskriminacije ponuđača i ograničavanja konkurencije.

MJU, kojim rukovodi Suzana Pribilović, nije tehničkim karakteristikama ili specifikacijama predmeta nabavke predvidio tehničke propise i standarde prema kojima treba da se realizuju usluge štampanja, dok je jednim članom nacrta ugovora predvidio „da se izvršilac obavezuje da usluge koje su predmet ovog ugovora izvodi u skladu sa važećim zakonskim propisima, normativima i standardima za ovu vrstu posla, što može da dovede do diskriminacije izabranog ponuđača u toku realizacije ugovora“.

UZ to, MJU je predvidio da ima pravo na naplatu ugovorne kazne „u iznosu od dva promila, za svaki dan neopravdanog zakašnjenja, s tim što visina kazne ne može premašiti više od pet odsto ukupno ugovorenog iznosa“, a to nije bilo definisano tenderskom dokumentacijom.

Bonus video: