Marković: Zagađivači u Pljevljima plaćaće ekološku naknadu

“Vlada je dala saglasnost na predlog odluke opštine Pljevlja kojom će se na pravedan način od najvećih zagađivača u opštinski budžet svake godine slivati od 2,5 do tri miliona eura namjenskih sredstva”, rekao je Marković
1367 pregleda 1 komentar(a)
Marković u Pljevljima, Foto: Gov.me
Marković u Pljevljima, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.10.2019. 17:58h

Vlada Crne Gore dala je saglasnost na predlog Opštine Pljevlja da od najvećih zagađivača naplaćuje ekološku naknadu.

Premijer Crne Gore, Duško Marković kazao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade da će Opština Pljevlja po tom osnovu godišnje prihodovati između dva i po i tri miliona eura.

On nije precizirao od kada će Opština Pljevljaa moći da ostvaruje prihode po tom osnovu.

Marković je kazao da građani Pljevalja nemaju kvalitet života koji bi bio srazmjeran resursima koje Pljevlja imaju i kojima raspolažu.

Marković je rekao da će u Pljevljja biti uloženo sto miliona eura.

"U toku je sanacija dvije ekološke crne tačke. Deponija pepela i šljake Maljevac, TE Pljevlja rdovi su u toku i koštaće 23,2 miliona eura. Flotaciono jalovište rudnika Šuplja stijena odabran je izvođač radova, vrijednih 7,8 miliona eura. Otvorene su ponude za ekološku rekonstrukciju TE u koju će biti uloženo 54 miliona eura. Usaglašen je koncept finansiranja toplifikacije grada iz TE kao osnovnog i najracionanijeg izvora toplote. Došli smo do oddgovarajućeg modela ekološke naknade. Vlada je danas dala saglasnost na predlog Opštine Pljevlja kojom će se na pravedan način u Opštinski budžet svake godine slivati između 2,5 i tri miliona eura, namjenskih sredstava. U toku su radovi na rekonstrukciji puta Pljevlja Metaljka, dužine skoro 17 kilometara, za koju smo izdvojili skoro 12 miliona eura. Otvorene su ponude za rekonstrukciju magistralnog puta Pljevlja Mihajlovica vrijednosti 8 miliona eura, završili smo magistrallni put Crkvice Vrulja vrijedan pet miliona eura, kao i projekte rekonstrukcije Mosta na na Tari i prilazne saobraćajnice", rekao je Marković.

Vlada je istakao je Marković zadužila Ministarstvo zravlja. Miinistarstvo finansija i Upravu javnih radova, da u najkraćem roku pronađu način za izgradnju nove bolnice u Pljevljima.

„Razgovarali smo i o dugu Opštine Pljevlja po osnovu koncesija i zadužili Poresku upravu i nadležni sekretarijat opštine Pljevlja da pronađu najbolje rješenje da se nedostajuća sredstva budžetu Opštine po osnovu nenaplaćenih koncesija obezbijede“, rekao je Marković.

On je kazao da je Vlada na današnjpj sjednici usvojila predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja od klimatskih promjena.

"Ovaj zakon je posebno važan za Pljevlja i druge industrijske centre. Time se potvrđuje naše opredjeljenje da daljem razvoju pristupamo uz puno poštovanje najviših ekoloških standarda. Prošla su vremena industrijalizacije na štetu životne sredine. Savremena tehnnološka rješenja omogućavaju zaštitu i očuvanje.Uvodimo mehanizam emisije gasova sa efektom staklene bašte u skladu sa najboljom evropskom praksom. To ne radimo zbog pristupnih pregovora nego zbog naših građana“, rekao je Marković.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Glubović kazao je da je sjednica Vlade koja je održana u Pljevljima bila istorijska.

"Napokon smo priveli kraju izradu odluke o ekološkim naknadama koja će Opštini Pljevlja doprinjeti od 2,5 o tri miliona eura na godišnjem nivou za saniranje ekoloških problema. Sa druge strane ono što opterećuje grad Pljevlja jesu finansijske obeveze odnosno finansijsko stanje budđeta. U zadnje vrijeme dosta napora ulažemo da se finansije konsoliduju. Nadam se da smo blizu rješenje kako ćemo da riješimo problem naplate koncesionih naknada od Vektre Jakić odnosno izirivanje obaveza Opštine Pljevlja za poreze i doprinose“, rekao je Golubović.

On je kazao da je dogovoreno da Opština Pljevlja u narednih deset godina vrati i dug Elektroprivredi Crne Gore, koji je nezakonito naplaćen po osnovu ekološke naknade, u vrijeme kada je na čelu Opštine bio Ffilip Vuković.

Pljevlja od danas lakše finansijski dišu i nadam se da će 2020 i 2021 kada se završe radovi na ekološkoj sanaciji TE Pljevlja i otpočnu radovi na toplifikaciji grada, kada riješimo određene ekološke tačke, Pjevlja biti bolje mjesto za život“, rekao je Golubović.

Odgovarajući na pitanje Vijesti zašto Vlada nije prihvatila zahtjev ranijeg gradonačelnika Mirka Đačića , koji je podnio ostavku nakon što nisu prihvaćeni zahtjevi, koji su danas usvojeni na sjednici Vlade Marković je kazo da se on i Đalić nisu slagali oko modela iiznosa ekološke naknade.

Morali smo to da kvantifikujemo na bazi realnih parammetara, koji su definsisani zakonom, i da dođemo do odluke koja neće biti osporavana“, rekao je Marković.

Bonus video: