Morsko dobro vjeruje na riječ Pomorskom saobraćaju

Podatak o prodaji karata veći od zvaničnog, na koji je plaćena naknada od 4 odsto. Iz kompanije “Vijestima” nisu odgovorili
4399 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković

Preduzeće Pomorski saobraćaj odbilo je da saopšti koliko su prodali karata i imali prihoda na trajektnoj liniji Kamenari - Lepetane - Kamenari do kraja septembra ove godine.

Podaci o prihodima od usluga te monopolističke firme, osnovno su mjerilo po kojima Pomorski saobraćaj, kompanija u vlasništvu podgoričkih biznismena Dušana i Dejana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića, državi plaća naknadu za zakup obale.

Prema ugovoru sa JP “Morsko dobro” iz 2003. a koji je jedini pravni osnov za njihovo obavljanje trajektnog prevoza na toj liniji, Pomorski saobraćaj treba da plati mjesečnu naknadu u visini od 4% prihoda. Ovaj ugovor istekao je 31. decembra prošle godine, ali je Pomorski saobraćaj odlukom Vlade, nastavio da rado i tek je nedavno potpisan aneks usklađen sa odlukom kabineta premijera Duška Markovića.

trajekt, karte
Karte za trajekt od 29. septembra sa brojem prodatih karata od početka godine

Iz “Morskog dobra” „Vijestima“ su kazali da su od početka godinem do kraja septembra, od Pomorskog saobraćaja dobili 204.609,77 eura, što znači da je firma braće Ban i Mihajlovića imala prihod od 5.115.250 eura.

Iz te kompanije međutim, nisu željeli “Vijestima” da saopšte podatke o svom prometu za devet mjeseci.

„Obavještavamo vas da je Pomorski saobraćaj, u za vas interesantnom periodu, od 1. 1. 2019. do 30. 9. 2019. godine, uredno mjesečno plaćao sve obaveze prema JP ‘Morsko dobro’ shodno mjerljivim podacima i validnoj dokumentaciji. Podaci o iznosima tih uplata su interne prirode i smatraju se poslovnom tajnom”, saopšteno je „Vijestima“ iz Pomorskog saobraćaja.

Oni nijesu potvrdiili ni demantovali navod iz pitanja “Vijesti” da li je njihov prihod od trajektnih usluga u prvih devet mjeseci iznosio oko 6,5 miliona eura. Toliko pokazuje grubi proračun prihoda ove kompanije, na osnovu dostupnih podataka o broju prodatih karata u biletarnicama Pomorskog saobraćaja. Iz karte kupljene u Lepetanima 29. septembra vidi da su od početka godine do tada prodate ukupno 543.542 karte u toj biletarnici, dok se iz karte kupljene istog dana u Kamenarima vidi da je na tom mjestu od početka godine prodato 520.114 karata. To znači da je samo do 29. septembra, prevezeno skoro 1,1 miliona vozila svih kategorija.

Kako su cijene karata od jedan euro za bicikle do 25 za specijalna i vangabaritna vozila, odnosno 4,5 eura za putničke automobile, može se zaključiti da je do pred kraj septembra, firma prihodovala oko 6,4 miliona eura od prodaje karata. To je za oko 1,3 miliona eura više od zvaničnog prihoda na osnovu kojeg je Pomorski saobraćaj “Morskom dobru” platio 204.609 eura. Više je to i od zvaničnog prihoda za cijelu 2018, a koji po finansijskim iskazima te firme sa sajta Poreske uprave iznosio 5,79 miliona eura.

„Podatak o prometu od oko 1,1 milion vozila i prihodu od prodatih karata od oko 6,4 miliona eura za devet mjeseci, treba uzeti sa dodatnom rezervom jer je ovo konzervativna procjena, zato što u nju nisu ušla prevezena vozila nekih preduzeća i državnih službi koje imaju ugovore sa Pomorskim saobraćajem o plaćanju na odloženo, pa im se i ne izdaju karte u biljetarnicama. Uz to, i prosjek od 6 eura po prevezenom vozilu je vjerovatno manji od objektivnog, imajući u vidu da se ove i protekle godine na trajektima bilježi znatno povećanje broja autobusa i kombija, a koji plaćaju znatno skuplje karte od putničkih automobila”, kazao je „Vijestima“ dugogodišnji zaposlenik na trajektima, koji je želio da ostane anoniman.

Naknadu samo obračunaju na prijavljeni prihod

Na pitanje da li imaju mogućnost uvida u promet i broj prodatih karata Pomorskog saobraćaja, iz “Morskog dobra” „Vijestima“ su samo kazali da im ta firma dostavlja mjesečni obračun prihoda od prodaje karata i da uplaćuje 4% te sume.

Pomorski saobraćaj je prije nekoliko godina odbijao da “Morskom dobru” dostavlja mjesečne obračune prometa, zbog čega su se vodili i sudski sporovi između ta dva preduzeća, a Državna revizorska institucija je revidujući finansijske izvještaje budvanskog JP, svojevremeno „izrazila rezervu na način i visinu uplate sredstava od ”Pomorskog saobraćaja” po osnovu Ugovora o korišćenju morskog dobra”.

Bonus video: