Ponude za TE će ocijeniti do kraja godine?

Za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane zainteresovan je konzorcijum u kojem je i kompanija Blaža Đukanovića
900 pregleda 0 komentar(a)
Ponude otvorene 14. oktobra: TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti
Ponude otvorene 14. oktobra: TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti

Komisija za ocjenu i vrednovanje Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ima rok od 90 dana za ocjenu i izbor najpovoljnije od tri pristigle ponude za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Tri ponude su otvorene 14. oktobra, što znači da postupak izbora najpovoljnije ponude mora biti okončan najkasnije do polovine januara naredne godine.

Direktor za razvoj u EPCG Ivan Mrvaljević, nedavno je tokom prezentacije planova kompanije u narednih nekoliko godina, nagovijestio mogućnost da ponuđač za ekološku rekonstrukciju TE bude izabran i do kraja ove godine. On je objasnio da će se tokom 2020. godine praviti glavni projekat za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, a tokom 2021. i 2022. nabavka opreme i izvođenje radova.

Ponudu vrijednu 54.427.700 eura sa uračunatim PDV-om dao je konzorcijum u kojem su kineski “DEC International”, “Bemax” iz Podgorice, BB “Solar” u suvlasništvu sina crnogorskog predsjednika, Blaža Đukanovića i firma “Permonte”. Ponudu od 72.539.500 eura sa PDV-om poslao je njemačko-slovenački konzorcijum “Hamon-Rudis”, a najskuplju ponudu dostavila je kineska grupacija “Shangai Electric” iz Šangaja i ona iznosi 97.922.683 eura.

Otvoreni postupak za rekonstrukciju TE Pljevlja objavljen je 11. jula ove godine nakon što je Odbor direktora EPCG donio Odluku o investiciji. Projekat podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda. Značajan je i sa aspekta obezbjeđivanja izvora toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Bonus video: