Branislav Mićunović uplatio komunalije, ostale još dvije rate

Opština i Mićunovićeva kompanija „Zeta film“ zaključili su u decembru 2016. ugovor o izmirivanju komunalija u ratama
7722 pregleda 3 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković

Budvanska kompanija “Zeta film” u većinskom vlasništvu nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića, uplatila je prije nekoliko dana 129.753 eura na račun Opštine Budva, godišnju ratu na ime komunalija za izgradnju budućeg kondo hotela i kazina sa pet zvjezdica na mjestu porušene zgrade Zeta filma, nadomak Staroga grada.

Time je Mićunović, uplaćivanjem dva mjeseca prije utvrđenog roka, nastavio sa redovnim izmirivanjem obaveza prema Službi za naplatu komunalija Opštine Budva, na čijem se čelu nalazi Ninoslav Kaluđerović.

Opština i Mićunovićeva kompanija „Zeta film“ zaključili su u decembru 2016. ugovor o izmirivanju komunalija u ratama.

Ugovorom se „Zeta film“ obavezala da na ime gradnje luksuznog dvanaestospratnog kondo hotela, ukupno u pet godišnjih rata uplati 794 hijade eura.

Projektovani izgled budućeg hotela
Projektovani izgled budućeg hotela

Mićunović je odmah 2016. uplatio učešće od 145.972, a u decembru 2017. i 2018. izmirio je ukupno dvije godišnje rate od po 129.753 eura.

Ostalo je da izmiri još dvije rate sa kamatama, koje ukupno iznose 324 hiljade eura. Kao garanciju da će izmiriti obavezu do 15. decembra 2021, nikšićki biznismen prvobitno je založio atraktivni zemljišni kompleks od 6.470 kvadrata u Reževićima, na koji je Opština Budva u januru 2017. upisala hipoteku.

Međutim, nakon što je zemljišni kompleks prošle godine prodao za 3,8 miliona kompaniji „Savana commercial retail“, biznismena Veselina Mijača, Mićunović je potom kao garanciju da će izmiriti preostali dio duga za komunalije opštinskoj Službi dao bankovnu garanciju u iznosu od 453 hiljade, koliko mu je tada bilo preostalo da izmiri godišnjih rata sa kamatom.

Banka je sa druge strane Mićunoviću pod hipoteku stavila njegove nekretnine u rodnom Nikšiću - blokirala porodičnu stambenu zgradu, 223 kvadrata nestambenog prostora i stan od 43 kvadrata u prizemlju, 227 kvadrata stambenog prostora na prvom spratu i stan od 56 kvadrata u potkrovlju. Blokada je stavljena i na dvorište od 500 kvadrata i livadu od 1.407 kvadrata.

Davanje bankovne garancije opštinskoj Službi za naplatu komunalija bio je uslov da Opština na drugoj strani „skine“ hipoteku sa zemljišnog kompleksa od 6.500 kvadrata u Reževićima, kako bi Mićunović prodao atraktivnu nekretninu.

Opštinska Služba za naplatu komunalije uspjela je i ove godine da premaši planirane prihode, pa je zaključno sa 15. oktobrom naplaćeno čak 8,6 miliona eura, što je za milion i po više od planirano.

Od privrednih subjekata naplaćeno je nešto više od sedam miliona eura, a od građana 1,3 miliona eura, dok je na ime legalizacije ostvaren prihod od 265 hiljada eura. Služba je za protekle tri godine naplatila više od 30 miliona eura.

Gradnju Mićunovićevog kondo hotela aminovao je u decembru 2016. ministar održivog razvoja Pavle Radulović, koji je tada potpisao građevinsku dozvolu ”Zeta filmu”.

Dato je zeleno svjetlo za gradnju kondo hotela - dvije podzemne etaže, prizemlje, mezanin i deset spratova, što je ukupno 15.123,32 kvadrata bruto građevinske površine. U gradnju kondo hotela kompanija planira da uloži 16 miliona eura.

Bemaks gradi hotel za tri miliona eura

Mićunović je gradnju luksuznog kondo hotela povjerio podgoričkoj građevinskoj kompaniji “Bemaks”. Prema podacima sa sajta “Bemaksa”, ugovor je vrijedan tri miliona eura, a izvodiće “betonske i armirano-betonske radove”.

Navode da je do sada urađeno 15 odsto planiranih radova koji se izvode intenzivno.

“Bemaks” slovi za kompaniju blisku savjetniku šefa države Mila Đukanovića, Milanu Roćenu koji je povezanost više puta javno negirao. Prema podacima iz registra kompanija, osnivač i izvršni direktor “Bemaksa” je Veselin Kovačević.

Bonus video: