Veća cijena duvana, malo proizvođača

Sve otkupne cijene povećane za 20 centi. Prva klasa “hercegovca” je 2,45 eura, dok je “berlej” 2,20
632 pregleda 0 komentar(a)
Uzgojem duvana bavi se 55 poljoprivrednika, a nekada ih je bilo deset puta više, Foto: Shutterstock
Uzgojem duvana bavi se 55 poljoprivrednika, a nekada ih je bilo deset puta više, Foto: Shutterstock

Novi duvanski kombinat i Udruženje proizvođača duvana postigli su dogovor prema kojem će otkupne cijene duvana za ovogodišnji rod biti veće za 20 centi po kilogramu.

Otkupna cijene kilograma duvana prve klase sorte “hercegovac” iznosiće 2,45 eura, dok će proizvođači za istu ista klasu sorte “berlej” dobijati 2,20 eura. Proizvođačima će novac biti isplaćen u roku od 30 dana.

Predsjednik Udruženja proizvođača duvana Hamdija Ljujković kazao je “Vijestima” da su u prethodne dvije godine otkupne cijene povećavane za po 15 centi po kilogramu, pa je sada za tri godine povećana ukupno za pola eura.

“Imamo dobru saradnju i razumjevanje sa direktoricom Novog duvanskog kombinata Savkom Darmanović, koja je prihvatila predlog za povećanje otkupnih cijena, a i novac uredno dobijama nakon otkupa. Od Ministarstva poljoprivrede imamo subvencije od hiljadu eura po zasađenom hektaru, kao i regresirane cijene za nabavku najlona dok Novi duvanski regresira kupovinu sjemena”, kazao je Ljujković, koji očekuje da će otkup početi narednog mjeseca.

On se nada da će veće otkupne cijene uticati da se poveća broj uzgajivača, jer Novi duvanski otkupljuje svu domaću proizvodnju ali mora i dodatno da uvozi zbog nedovoljne količine iz domaćeg uzgoja.

“Nekada smo imali 500 registrovanih uzgajivača duvana, a sada nas je ostalo 55. Vrlo je malo mladih uzgajivača koji žele da se bave ovim poslom. Teško je naći radnike, tako da većinu berača duvana nalazimo u susjednoj Albaniji, što povećava troškove”, kazao je Ljujković.

Ukupna domaća proizvodnja, prema njegovim riječima, je na nivou od oko 60 hiljada tona suvog duvana. Na jednom hektaru, deset hiljada kvadrata, može se uzgojiti oko tri tone suvog duvana.

Bonus video: