Martinović: Vlada da ispita šta radi vlasnik Port of Adria

Sindikalna organizacija zaposlenih POA se pita “kako to da se usred lošeg poslovanja pojedinim menadžerima dijele bonusi i nagrade, dok kompanija, ako je vjerovati izvještajima tone ka dnu”
1573 pregleda 0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Arhiva Vijesti
Port of Adria, Foto: Arhiva Vijesti

Sindikalna organizacija zaposlenih Port of Adria iz Bara, koju zastupa Zoran Martinović, pita zašto Vlada ćuti u vezi situacije u toj kompaniji, zašto temeljno ne ispita investicione obaveze vlasnika Global Ports Holdinga i vidi gdje je potrošen prošlogodišnji kredit od 20 miliona.

Traže da izvršna vlaast sagleda uspješnost privatizacije i pozove predstavnike oba sindikata na razgovor.

“Zaposleni su preko medija upoznati da je kompanija u kojoj su zaposleni - Port of Adria Bar, treći kvartal ove godine završila sa neto gubitkom od 663.638 eura, dok akumulirani gubici cijelih 27,5 miliona eura. Ko je odgovoran za ovakvo stanje stvari? Zaposleni sigurno nijesu, jer se zbog nas nijedan posao nije izgubio, niti nas je napustio neko od višegodišnjih komintenata”, kazao je Martinović.

Sindikalna organizacija zaposlenih POA se pita “kako to da se usred lošeg poslovanja pojedinim menadžerima dijele bonusi i nagrade, dok kompanija, ako je vjerovati izvještajima tone ka dnu”.

“Kada smo kao sindikat upozoravali da gubimo komitente, zbog loše cjenovne politike i u najmanju ruku monopolističkog, a često i arogantnog odnosa prema klijentima, nije bilo reakcije od strane menadžmenta. Jedino što je konstantno prisutno u našoj kompaniji od privatizacije do danas, je priča da je u toku sistematizacija i da će biti tehnoloških viškova. Neko savršeno dobro, psihološkim pritiscima drži zaposlene na tankom ledu, bez reakcije", naveo je Martinović.

Dodao je da imaju jedinstvenu sistematizaciju, odnosno propisani su nivoi stručne spreme za skoro sva radna mjesta u rasponu od II do VII stepena stručne spreme, "pa se svi plaše da ne završe kao higijeničari, kojih već par godina nemamo".

On je napomenuo da su nakon podjele nekad jedinstvene Luke Bar i izdvajanja Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (sada PoA) imali 1.111 zaposlenih, a kada su privatizovani krajem 2013, odnosno početkom 2014. godine 580 zaposlenih.

“Svi su govorili da je problem veliki broj zaposlenih i da je to teret koji nas vuče u nerentabilnost, evo sada nas ima ispod 300, a opet akumuliramo mnogo veće gubitke", zaključio je Martinović.

Preko medija su informisani, dodao je Martinović, da je kompanija prošle godine uzela kredit EBRD-a od 20 miliona evra i da je prilikom zaduženja kao sredstvo založena pokrenta imovina Port of Adria.

“Mi ne vidimo da je nakon kupovine novog kontejnerskog krana 2017. godine (dakle godinu prije kredita), osim rampe i ograde za automobile išta kupljeno i investirano u opremu i napredak poslovanja. Takođe je pitanje za Vladu Crne Gore zašto su Luci Bar dali pravo da pretovaraju kontejnere i generalne terete, da li je ovo sve neki scenario koji će da se na kraju slomi preko zaposlenih u Port of Adria”, zapitao je Martinović.

Bonus video: