CEDIS-u se plaća i ono što mu ostaje

Ovo je kao kada bi taksisti tražili da im kupimo automobile da bi oni mogli da voze i naplate prevoz, kazao je advokat Martinović
364 pregleda 3 komentar(a)
Cedis, Foto: Arhiva Vijesti
Cedis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.03.2018. 18:28h

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), koji je dio Elektroprivrede, je, prije mjesec dana, uz saglasnost Regulatorne agencije za energetiku (RAE) usvojio odluku o određivanju naknade za priključenje na distributivni sistem. Ova naknada za novoizgrađeni prosječni stambeni objekat, projektovane ukupne snage 20 kW, može da iznosi i više od 3.000 eura.

Naknada se dobija sabiranjem naknade za stvaranje tehničkih uslova za priključenje u iznosu od 72,32 eura i naknade za priključak koja se obračunava zavisno od promjera kabla i dužine trase.

Zbog uvođenja nove dažbine “Vijesti” su pitaleCEDIS i stručnjake da li je ova dažbina pravedna, imajući u vidu da se ne odnosi na vlasnike nelegalnih objekata, već samo na investitore koji žele da grade legalno.

Advokat Nikola Martinović kaže za “Vijesti” da “nije pravedno opterećivati nove investitore dažbinama za objekte i infrastrukturu koja postaje osnovno sredstvo CEDIS-a i po kom osnovu CEDIS ubira naknadu i obavlja osnovnu djelatnost”.

“Prema mom mišljenju, to je ista situacija kao kad bi taksisti poželjeli od građana da im kupe taksi vozilo da bi oni mogli da se bave osnovnom djelatnošću”, objasnio je Martinović i naveo “da je problem što se nelegalnim graditeljima ništa ne naplaćuje”.

Iz Službe za korporativne komunikacije CEDIS-a su saopštili da je “Regulatorna agencija za energetiku 29. decembra 2017. godine donijela Odluku o primjeni Metodologija o utvrđivanju naknada na priključenje na elektrodistributivni sistem na osnovu člana 180 Zakona o energetici”.

“Odluke RAE, kao našeg regulatornog tijela, su za Crnogorski elektrodistributivni sistem-CEDIS obavezujuće pa je kompanija donijela Odluku o određivanju naknade za priključenje na distributivni sistem u skladu sa pomenutom metodologijom. Odluka je počela da se primjenjuje 24. januara 2018. godine”, dodali su iz ove kompanije.

Kada su u pitanju nelegalni objekti, iz CEDIS-a napominju da će “investitori takvih objekata, nakon sprovođenja postupka legalizacije, biti obavezni da plate pomenute naknade, u skladu sa propisima”.

“Za dodatne informacije možete se obratiti Regulatornoj agenciji za energetiku”, dodali su iz kompanije.

CEDIS: RAE je odobrila metodologiju

Na pitanje “Vijesti” da li je ova nova dažbina nepravedna imajući u vidu da se ne odnosi na vlasnike nelegalnih objekata, već samo na investitore koji žele da grade legalno, iz RAE su odgovorili:

„U skladu sa odredbama Zakona o energetici, CEDIS je, kao operator distributivnog sistema, utvrdio a Regulatorna agencija za energetiku odobrila Metodologiju za utvrđivanje naknada za priključenje na distributivni sistem električne energije i odgovarajuće naknade za prkiljučenje. Primjenom novog, Zakonom definisanog rješenja, troškovi izgradnje priključka ne opterećuju sve potrošače, već ih u cjelosti snosi potrošač koji ih je prouzrokovao. Tretiranje neleganih objekata, u smislu troškova legalizacije, predmet je posebnog zakona“.

Bonus video: