Luka Kotor prošle godine ostvarila dobit od 926 hiljada eura

0 komentar(a)
Branko Ivanović, Foto: Luka Kotor
Branko Ivanović, Foto: Luka Kotor
Ažurirano: 04.04.2018. 14:27h

Preduzeće “Luka Kotor” koje gazduje istoimenom lukom poslovnu 2017.godinu završilo je sa ostvarenom neto dobiti od 925.958 eura, što je približno rekordnoj 2016. kada je fima u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, ostvarila za oko 10 hiljada eura veću dobit. Saopštio je to Odbor direktora „Luke Kotor“ koji je, kako se navodi, jednoglasno odobrio finansijske iskaze za 2017.godinu, usvojio Izvještaj menadžmenta zajedno sa Izvještajem o upravljanju rizicima, utvrdio Izvještaj o poslovanju za 2017.godinu i donio Odluku o sazivanju redovne Skupštinu akcionara za 18.maj 2018.godine.

“Iskazano je posebno zadovoljstvo izuzetno dobrim poslovnim rezultatima za 2017.godinu koji su ostvareni i pored niza otežavajućih okolnosti, što je još jedna potvrda da je menadžment „Luke Kotor“ rukovodio stručno, odgovorno, savjesno i sa pažnjom dobrog privrednika i na taj način ostvario značajan uspjeh u poslovanju”, piše u saopštenju koga potpisuje predsjednik Odbora direktora dr Branko Ivanović (SNP). Ističu da je lani u Luku Kotor pristalo ukupno 430 kruzera, što je 58 manje nego rekordne 2016, a da je uprkos tome ostvaren tek neznatno lošiji finansijski rezultat.

“Ovakav poslovni rezultat posljedica je racionalnog i domaćinskog poslovanja kojim je postignuto smanjenje ukupnih troškova u iznosu od 155.850 € u odnosu na prethodnu godinu, kao i povećanjem prihoda od jahti za 108.141.euro u odnosu na prethodnu godinu. Značajno je povećana likvidnost i solventnost društva „Luka Kotor“. Stanje novčanih sredstava na dan 31.12.2017. godine iznosi 2.117.392 € što je za 881.896 eura odnosno za 71,38% više u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je mnogo efikasnija naplata potraživanja koja se manifestuje u činjenici da je u kalendarskoj 2017. postignut bolji stepen naplate potraživanja za 24.3%”, piše u saopštenju uz napomenu da je “Luka Kotor” AD zdravo i perspektivno preduzeće ali da mu je najveći problem u poslovanju potreba da od države dobije priorotetnu dugoročnu koncesiju nad akvatorijumom i operativnom obalom najprometnije crnogorske pomorske putničke luke što je i preduslov za realiztaciju njihovih ambicioznih investicionih planova.

“Menadžment Luke je, u saradnji sa Opštinom Kotor, kao i nadležnim državnim organima, naročito Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Ministarstvom unutrašnjih poslova preduzeo niz mjera i aktivnosti za podizanje kvaliteta usluga, podizanje nivoa bezbjednosti, i planiranje važnih investicionih aktivnosti koje bi značajno proširile i poboljšale kapacitet i kvalitet pružanja usluga, kao i dalje promovisanje Kotora kao rastuće kruzing destinacije”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: