Kašćelan: U Prijestonici ove godine bez rebalansa budžeta

Kašćelan je rekao da će se nastaviti sa podsticajnim mjerama kako bi napravili dobar ambijent za nove investicije
1124 pregleda 0 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Screenshot/Youtube
Kašćelan, Foto: Screenshot/Youtube

U Prijestonici Cetinje ove godine neće biti rebalansa budžeta, a stanje u gradskoj kasi je na projektovanom nivou, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Kašćelan.

On je podsjetio da su u 2018. godini sprovedene mjere fiskalne konsolidacije koje su dale dobre rezultate, smanjenje duga i povećanje sopstvenih prihoda za oko 14 odsto . Tendencije su, kako je kazao u izjavi za Infobiro, da će se i ove godine ostvariti slični rezultati.

“Posebno sam zadovoljan što ove godine nećemo ući u proces rebalansa i da ćemo ostvariti budžet na nivou od 90 do 95 odsto,” ističe Kašćelan.

Iako nijesu zadovoljni dinamikom gradnje najvećeg kapitalnog projekta u gradu, novog gradskog stadiona, Kašćelan je uvjeren da će se u njegovu izgradnju utrošiti 1,4 milona, koliko je za ovu godinu opredijeljeno kapitalnim budžetom. Naglašava da su, pored Prijestonice, u projekat uključeni i Vlada Crne Gore i Fudbalski savez.

“Svakog mjeseca mi pravimo izvještaj i šaljemo Direkciji javnih radova koja vodi taj projekat, tako da očekujem da će se ove godine utrošiti 1,4 miliona eura koliko je planirano kapitalnim budžetom, i da će se, uz neko neznatno kašnjenje, projekat dovesti do kraja", rekao je on.

Kašćelan je rekao da će se nastaviti sa podsticajnim mjerama kako bi napravili dobar ambijent za nove investicije. Lokalna uprava formirala je komisiju koja će se baviti podsticajnim mjerama.

“Ta komisija je već pripremila jedan dokument koji će ići na Skupštinu krajem mjeseca, nakon čega možemo da izađemo sa nekim novim podsticajnimmjerama koje su u skladu sa zakonom definisane", navodi on.

Dodaje i da je Prijestonica izdala oglas za davanje u zakup Oboda i da prve aplikante očekuju u decembru.

Kašćelan je istakao da su investicije u vodovodnu i kanalizacionu mrežu prioritetne za lokalnu upravu.

“Želimo da napravimo održivi sistem i da imamo vodosnadbijevanje 24 sata, bez obzira da li je ljetnji ili zimski period. Sve investicije koje su planirane za narednu godinu, ići će u tom smjeru. Investicije su na postrojenju u Podgoru i Višnjici, imamo distributivnu cijev ka Veljoj Gori, a drugi dio se odnosi na mrežu u samom gradu", ističe Kašćelan.

Kazao je da su u Prijestonici zadovoljni rezultatima ovogodišnje turističke sezone.

“Prema podatcima Monstata imamo 20 odsto veći broj noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok je, kada je riječ o izletnicima, zabilježeno povecanje od 12 odsto,“ navodi on.

U cilju unapređenja turističke ponude, u planu za sljedeću godinu je kupovina prostora na kojem se nekada nalazio hotel Lokanda, prvi i najstariji hotel u Crnoj Gori. Plan je, ističe Kašćelan, da se pronađe novi pouzdan partner, sa kojim bi se, po modelu privatno javnog partnerstva, ušlo u proces obnove i gradnje ovog zdanja porušenog u zemljotresu prije četrdeset godina.

Bonus video: