Radunović: Opterećenje budžeta naredne godine 21 milion eura zbog Montenegro Airlinesa

On nije mogao da saopšti više detalja o tome kako će se riješiti pitanje Montenegro Airlinesa i šta uslovi za njegovu održivost podrazumijevaju
13022 pregleda 18 komentar(a)
Radunović na pres konferenciji Vlade, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Radunović na pres konferenciji Vlade, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2019. 19:07h

Finansijsko opterećenje budžeta u narednoj godini biće 21 milion eura zbog stvaranja uslova za održivost Montenegro Airlinesa.

To je kazao ministar finansija Darko Radunović na presu u Vladi, gdje je prezentovan predlog budžeta za narednu godinu.

On nije mogao da saopšti više detalja o tome kako će se riješiti pitanje Montenegro Airlinesa i šta uslovi za njegovu održivost podrazumijevaju.

"MA je održiv kao kompanija i moramo naći rešenje za njega", kazao je Radunović.

Radunović je rekao da u budžetu za narednu godinu neće biti novca za Komisiju za dodjelu stembenih pitanja.

"Planirali smo novi model za dodjelu koji je u izradi. Ono što je već planirano za zdravstvo i prosvetu biće ispoštovano", rekao je ministar.

Zdravstvu i prosvjeti povećanje od devet odsto

Radunović je rekao da će zarade zaposlenih u zdravstvu naredne godine biti povećane za devet odsto.

On je kazao da je zarada zaposlenim u zdravstvu i prosvjeti povećana u skladu sa onim što budžet može sačuvati održivim.

"Projektovali smo devet odsto rast zarada i kod zdravstva i prosvjete u narednoj godini, odnosno tri odsto u 2021.", kazao je Radunović.

Pomoćnik ministra finansija Bojan Paunović je kazao da su predvidjeli davanje garancija u iznosu od 49 miliona eura za Željeznički prevoz, Željezničku infrastrukturu i Regionalni vodovod.

Bojan Paunović
Paunović(Foto: Boris Pejović)

"Od te sume je 11 miliona za Željezničku infrastrukturu za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za potrebe nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za vozove, 14 miliona je Željezničkom prevoz za kredit za potrebe nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika Vlada će izdati pismo o potvrđivanju državne garancije na iznos od 12 miliona eura za drugu tranšu kredita Regionalnog vodovoda kod EBRD čija je ukupna vrijednost 24 miliona eura" objasnio je Paunović.

On je dodao da će i u narednoj godini nastavi subvencionisanje državnih preduzeća Barske plovidbe i Crnogorske plovidbe za vraćanje rata po kreditima koje imaju kod kineske Eksim banke za kupovinu brodova.

Radunović je na presu rekao da je cilj ekonomske politke Vlade Crne Gore poboljašnje života građana.

"Cilj ekonomske politke Vlade Crne Gore je poboljašnje života građana odnosno dalje približavanje bruto domaćeg proizvoda per capita po glavi stanovnika prosjeku na nivou Evropske unije. Crna Gora je prema ovom parametru trenutno na 47% evropskog prosjeka što je na najvišem nivou u regionu", rekao je Radunović.

Dodao je da u pravcu daljeg približavanja životnog standarda građana evropskom prosjeku, Vlada sprovodi mjere ekonomske politike usmjerene na jačanje fiskalne stabilnosti i povećanje konkurentnosti ekonomije.

Darko Radunović
Radunović(Foto: Boris Pejović)

"Rezultati ekonomske politike postignuti u proteklom periodu govore u prilog tome da je dodatno ojačana fiskalna pozicija Crne Gore", rekao je Radunović.

O tome, kaže Radunović svjedoče sljedeći podaci:

"Ostvarene su rekordne stope ekonomskog rasta u 2017, 2018. godini i uz nastavak pozitivnog kretanja u 2019. godini što je omogućilo povećanje zaposlenosti za 15 procenata u poređenju sa 2016. godinom i rast zarada koje su reflektovale snažan rast prihoda budžetu. Sprovedene mjere fiskalne konsolidacije omogućili su smanjenje budžetskog deficita, stvaranje stabilnih izvora finansiranja budžeta kroz do sada najuspješniju misiju euro obveznica, usmjerenu na refinansiranje dijela javnog duga", kazao je Radunović.

Ministar je dodao da su stvorene pretpostavke za poboljšanje životnog standarda zaposlenih sa najnižim primanjima kroz povećanje minimalne zarade za 15 procenata, "pri čemu je smanjeno ukupno poresko opterećenje rada kroz smanjenje stope doprinosa uz obavezno zdravstveno osiguranje na teret poslodavaca za dva procentna poena i ukidanje tzv. kriznog poreza, odnosno vraćanje proporiconalne stope poreza na dohodak na stopu od devet procenata za sve kategorije zarada."

Radunović je rekao da je smanjen poreski dug za preko 30 posto u odnosu na 2016.

"Sve to omogućeno je uz redovnost i očuvanje nivoa zarada penzija i socijalnih davanja", rekao je Radunović.

Budžet za narednu godinu projektovan je na 2,58 milijardi eura.

Bonus video: