Prva samouslužna perionica odjeće

Koriste franšize LG Laundry Lounge iz Njujorka. Pranje odjeće do 10 kilograma 3,2 eura, sušenje jedan euro
1077 pregleda 1 komentar(a)
LG Laundry, Foto: Laundrette Montenegro
LG Laundry, Foto: Laundrette Montenegro
Ažurirano: 05.03.2018. 12:38h

Trend samouslužnih perionica koje smo većinom gledali samo u američkim filmovima odavno postoji u svijetu, a nedavno je stigao i u našu zemlju. Vlasnica preduzeća Laundrette Montenegro Jelena Jocović kaže da je to koncept koji olakšava život, te da nikada nije kasno da se usvoje dobre navike.

„Potrebno je vrijeme da društvo u kojem živimo sazri i prilagodi se svjetskom poretku priznavanja industrijske revolucije. Treba slijediti trend koji olakšava svakodnevicu i ne gubiti dragocjeno vrijeme.

Preduzeće Launderette Montenegro d.o.o počelo je sa radom u julu prošle godine kao korisnik franšize LG Laundry Lounge za koju ima ekskluzivu na području Crne Gore. Laundrette Montenegro prva je uvela koncept samoposlužne perionice veša u našoj zemlji, a u ovoj godini otvorićemo još jedan objekat”, objašnjava Jocović.

Brend samouslužnih perionica, LG Laundry Lounge, počeo je sa poslovanjem prije pet godina u Njujorku gdje je otvorena prva perionica. Druga je pokrenuta u Zagrebu, a u međuvremenu perionice pod ovim brendom lansirane su na azijskom tržištu u Manili na Filipinima, Kuala Lumpuru, Dubaiju, Irskoj, Italiji, i na kraju i Podgorici. U preduzeću su, kaže Jocović, odavno uočili potrebu za profesionalnom samouslužnom djelatnošću ove vrste, pa im je plan da mrežu šire i na druge crnogorske gradove.

„U daljim planovima fokusirali bismo se na primorske gradove sa razvijenim turizmom kao i na sve gradove sa tendencijom privrednog rasta i razvoja. Perionica je opremljena modernom, kvalitetnom opremom i koristi ekološke deteržente i proizvode za održavanje garderobe visokog kvaliteta. U našem prostoru imate svu udobnost, klijentu je na raspolaganju besplatan internet, aparat za kafu i ljubazno osoblje“, kaže Jocović.

Pored toga što je nepopularno širenje veša na balkonima i prozorima, u urbanim sredinama je i zabranjeno, navode u perionici. Osim toga profesionalne mašine ne mogu se porediti sa kućnim manjeg kapaciteta, niti im parirati kvalitetom pranja i sušenja. Kako su ovo strojevi velikog kapaciteta, mogu se prati i veći odjevni komadi - jakne, prekrivači ili ćebad.

„Osim samouslužnog pranja koje podrazumijeva vrlo jednostavan proces ubacivanja kovanog novca (3,20 eura za 10 kg) u žetonjerku čime se odabirom programa pranja i sušenja (koje se za deset minuta naplaćuje po cijeni od 1 euro), pokreće mašina, mi pružamo i uslužno održavanje odjeće. Ono podrazumijeva pranje, sušenje i peglanje po kilogramu i za zahtjevne komade odjeće kao što su košulje, haljine ili odijela”, objašnjavaju u preduzeću.

Laundrette Montenegro je porodični biznis, a kako su na našim prostorima pioniri u ovom poslu, to znači da nemaju konkurenciju, ali i da nije bilo lako početi priču kao prvi.

„Ne postoji nijedno tržište na koje se lako ulazi sa inovacijama i mijenjanjem ustaljenih navika. Imali smo veliku podršku Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore koji nam je obezbijedio ukupan iznos novca za pokretanje posla. Pri tom smo i ispunili sve procedure i zahtjeve Fonda da uvedemo koncept samouslužne perionice veša u Crnu Goru i uz saradnju firmi “Bijeli svijet” iz Zagreba i “IceComa” iz Podgorice došlo je do realizacije ove ideje. Kapaciteti LG Laundry Laungea zadovoljavaju i potrebe manjih hotela, restorana, sportskih klubova i drugih kompanija. Na ovaj način sačuvaćete ono što nam je svima u savremenom društvu i nametnutom ritmu življenja dragocjeno, a to je vrijeme za bitne momente i zajedničke trenutke”, zaključuje Jocović.

Bonus video: