U 2020. planirano zaduženje od 590 miliona eura

Vlada je donijela Odluku o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu, kojom su definisani kreditni aranžmani koji će biti zaključeni u skladu sa Zakonom o budžetu za narednu godinu
2127 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u narednoj godini, iznosiće 590 miliona eura, navodi se u Predlogu odluke o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu, kojom su definisani kreditni aranžmani koji će biti zaključeni u skladu sa Zakonom o budžetu za narednu godinu.

Iz Vlade su kazali da je tom odlukom definisan iznos nedostajućeg novca za finansiranje budžeta u narednoj godini.

„Odlukom je definisana i mogućnost zaduženja za potrebe refinansiranja duga i stvaranja rezerve i održavanja tekuće likvidnosti, nezavisno od granice godišnjeg porasta duga, kao i za refinansiranje i reprogramiranje kratkoročnih pozajmica i hartija od vrijednosti“, kazali su iz Vlade.

U toj odluci navodi se da će nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u narednoj godini, iznositi 590 miliona eura.

“Država će, u narednoj godini, koristiti depozite u iznosu do 490 miliona eura i novac iz aranžmana sa kineskom Exim bankom, u iznosu do 100 miliona eura”, stoji u odluci.

Kako se navodi, država će u u narednoj godini izdati garancije do 49 miliona eura, za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz.

Prema Predlogu odluke, garancije od 11 miliona eura biće izdate i za kreditni aranžman za potrebe Željezničkog prevoza Crne Gore, nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika, u iznosu do 14 miliona eura.

Država će, kako se navodi, izdati pismo o potvrđivanju državne garancije na iznos od 12 miliona eura, za potrebe druge tranše kreditnog aranžmana između javnog preduzeća Regionalni Vodovod Crnogorsko primorje i EBRD, čija je vrijednost 24 miliona eura.

Bonus video: