Novi rekordi u prevozu preko trajekta

Prema podacima iz biletarnica, za dva mjeseca prevezeno preko 157 hiljada vozila. Ranije postojale razlike u prijavljenom prihodu u odnosu na prevoz
2043 pregleda 3 komentar(a)
Istraga ko je “Vijestima” davao podatke o prevozu: Sa trajekta, Foto: Siniša Luković
Istraga ko je “Vijestima” davao podatke o prevozu: Sa trajekta, Foto: Siniša Luković

Preduzeće “Pomorski saobraćaj” koje ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi, ove godine bilježi rekordne rezultate u fizičkom obimu prometa.

Prema podacima do kojih su „Vijesti“ došle, „Pomorski saobraćaj“, firma u vlasništvu podgoričkih biznismena braće Dejana i Dušana Bana i njiihovog partnera Željka Mihajlovića je u periodu od 29. septembra do 23. novembra ove godine, preko tjesnaca Verige trajektima prevezao ukupno 157.159 vozila svih kategorija, kojima su naplaćene karte u biletarnicama na Kamenarima i Lepetanima.

Imajući u vidu cjenovnik “Pomorskog saobraćaja” koji kartu za trajekt u jednom pravcu naplaćuje od jednog eura za bicikle do 25 eura za specijalna i vangabaritna vozila, odnosno 4,5 eura za putničke automobile koji čine najveći dio prometa na traketima, ispada da je za manje od dva mjeseca ta firma prihodovala skoro 950 hiljada eura, po konzervativnoj procjeni o prosječnoj cijeni karte od šest eura po prevezenom vozilu.

Ta firma, kao poslovnu tajnu krije podatke o broju vozila koje prevozi, iako je taj podatak ključan za obračun naknade koju “Pomorski saobraćaj” treba da plati državnom preduzeću “Morsko dobro” za zakup djelova obale u Lepetanima i Kamenarima, jer je to jedini pravni osnov po kome ta kompanija vrši brodski prevoz na jedinoj traketnoj liniji u državi.

Po ugovoru iz 2004. godine, “Pomorski saobraćaj” treba “Morskom dobru” da plati mjesečnu naknadu u iznosu od četiri odsto prihoda ostvarenog prodajom svojih usluga. Taj ugovor je istekao 31. decembra prošle godine, ali je “Pomorski saobraćaj” odlukom Vlade nastavio da obavlja ovu djelatnost do daljeg i tek je nedavno potpisan aneks ovog ugovora, usklađen sa odlukom kabineta premijera Duška Markovića. “Morsko dobro” je ranije „Vijestima“ saopštilo da je od početka godine do prvog oktobra od “Pomorskog saobraćaja” prihodovalo 204.609,77 eura. To znači da im je “Pomorski saobraćaj” prijavio da je za devet mjeseci imao prihode od prodatih trajektnih karata od 5.115.244 eura, ali podaci o broju prodatih karata koji se mogu vidjeti iz karata kupljenih u biletarnicama “Pomorskog saobraćaja”, a koje zadržava svaki korisnik, pokazuju da je prihod firme braće Ban bio najmanje 6,4 miliona eura, znatno veći od onog koji se prikazuje “Morskom dobru”.

Iz istog izvora - rednog broja prodate karte koje su kupljene 23. oktobra u Lepetanima i Kamenarima - vidi se da je do tog dana, od početka godine trajektima prevezeno ukupno 1.220.815 vozila koja su platila prevoz, što znači da je prihod firme do proteklog vikenda iznosio najmanje 7,32 miliona eura.

“Vijesti” su prije mjesec dana prvi put objaville podatke o pravom broju vozila koja su od početka godine koristila usluge trajekta, nakon čega je menadžment “Pomorskog saobraćaja” kojeg kao izvršni direktor vodi Dejan Ban u firmi pokrenuo internu istragu protiv nekoliko zaposlenih za koje Ban sumnja da su novini dostavili te podatke.

Bonus video: