Račun u blokadi, Ulcinj gubi milione

Za skoro pet mjeseci blokade, sa računa Opštine Ulcinj u korist budvanske firme “Rekreaturs” skinuto je oko tri miliona eura
5435 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Opštine Ulcinj, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Zgrada Opštine Ulcinj, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Za skoro pet mjeseci blokade, sa računa Opštine Ulcinj u korist budvanske firme “Rekreaturs” skinuto je oko tri miliona eura, saznaju “Vijesti”.

To je tek polovina sume od ukupnog duga, koju su Budvanima crnogorski sudovi dodijelili za srušene objekte u naselju K1 na Velikoj plaži prije 35 godina.

Iako su gromoglasno najavljivali pomoć Vlade „u slučaju u kome nijesu ni luk jeli ni mirisali“, čelnici Opštine morali su se za deblokadu „isprsiti“ sa 8.000 kvadrata na atraktivnoj lokaciji u Borovoj šumi, koju su ponudili na prodaju. Rok za dostavljanje ponuda ističe u srijedu, a još nije poznato da li je ponudu dostavila i Vlada, shodno ranije postignutom dogovoru na sastanku u kabinetu Duška Markovića sa čelnicima lokalne vlasti.

Osim sa blokadom računa, ulcinjska vlast suočena je i sa velikim nezadovoljstvom zaposlenih, koji najavljuju štrajk zbog neisplaćenih zarada. Koliko je Ulcinj zaista u krizi govori i činjenica da je suma koju potražuju Budvani na nivou realizovanih budžeta u zadnjih nekoliko godina.

Vlast u Ulcinju vrši koalicija koju predvodi DPS, a u kojoj su i partneri sa državnog nivoa - Forca, DP, SD i BS.

Blokada računa uslijedila je prvo u maju nakon što je Vrhovni sud dva mjeseca ranije potvrdio presudu Apelacionog suda u korist Rekreatursa, koja posluje u okviru „Atlas grupe“ odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Privredni sud je tada donio rješenje o dvomjesečnom odgađanju sprovođenja mjere izvršenja, radi eventualnog dogovora strana oko dinamike otplate duga, do koga nije došlo, pa je sredinom jula uslijedila nova blokada koja je i danas na snazi.

Naselje K1, što je šifrovani naziv za Kosovo jedan, izgradio je Sindikat Elektroprivrede Kosova 1980, kao pomoć stanovnicima Ulcinja koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom. Kneževićev “Rekreaturs” pravni je nasljednik bivšeg društvenog preduzeća DP “Rekreaturs” iz Prištine, čije su sjedište krajem 1999, nekoliko radnika izbjeglih od bombardovanja NATO alijanse, preselili u Budvu. Ono je uz “K1” bilo i vlasnik velikog sindikalnog odmarališta u Kamenovu, nadomak Budve, izgrađenog na 33.000 metara kvadratnih.

Iz Opštne Ulcinj godinama unazad insistirali su da sud provjeri registraciju tužioca jer, kako su tvrdili, nije utvrđeno da je ta firma stvarno pravni nasljednik i investitor koji polaže pravo na odštetu. Osim toga, Opština Ulcinj je tokom trodecenijskog suđenja uporno pokušavala da dokaže da ona nije srušila naselje niti donijela bilo kakvu odluku o tome, već Podgorica.

Bonus video: