Monstat olakšao Budvu za milion eura

Opština tvrdi da će od poreza na nepokretnosti imati manje prihoda zbog nove računice za cijenu kvadrata stana na primorju
104 pregleda 7 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.03.2018. 16:12h

Prihod Opštine Budva po osnovu poreza na nepokretnost i ove godine biće najmanje za miliona eura manji, zbog najnovije procjene Monstata o prosječnoj cijeni kvadrata stanova u novogradnji na primorju.

To je stav opštine Budva, nakon što je Monstat prvi put odlučio da umjesto o prosječnoj cijeni kvadrata stana za svaki od primoroskih gradova pojedinačno, uvede stavku - primorski region, koja važi za svih šest opština i po kojoj je prosječna cijena kvadrata stana u novogoradnji 1.157 eura, što je znatno manje, nego što je tokom 2017. bila u Budvi.

U opštini ne kriju razočaranje da je ovakvom procjenom ponovo nanijeta šteta opštini.

I dok je Monstat u prošloj godini kao prosječnu cijenu stana u Budvi, na osnovu kupoprodajnih ugovora iz prethodne godine naveo da je 955 eura, jer su tada ušli u procjenu i stanovi solidarnosti, ove godine, uzeta je u obzir prosječna cijena stanova na cijelom primorju, što je ponovo umanjilo realno stanje prodaje stanova u Budvi.

Sekretar za finansije i v. d. direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić kazao je za „Vijesti“ da je Monstat prije nekoliko dana objavio prosječne cijene kvadrata na teritoriji Crne Gore.

„Na osnovu objavljenih podataka koji predstavljaju zvanične podatke za obračun poreza na nepokretnosti, nameće se nekoliko pitanja. Kao prvo zašto je metodologija za obračun prosječnih cijena promijenjena u zadnji čas i zašto kao zvanični podatak sada dobijamo prosječnu cijenu kvadrata na primorju, a ne zvanične cijene po opštinama, gdje se evidentno vidi da je prosječna cijena kvadrata u Budvi potcijenjena”, rekao je Odžić.

Kako je objasnio, prema Monstatu dobijaju se cijene u Budvi po kvartalima, tako da je u prvom kvartalu bila 1.412 eura, u drugom 1.258 eura, u trećem 1.250 eura, a u četvrtom 1.212 eura.

“Umjesto da iz ovih podataka koje imamo iz svih četiri kvartala prostom matematikom izračunamo prosječnu cijenu kvadrata, mi dobijamo prosječnu cijenu na primorju koja iznosi 1.159 eura koja je manje od cijene sva četiri kvartala u Budvi“, naglasio je Odžić.

Podsjetio je da je prošle godine po Monstatu cijena kvadrata u Budvi bila procijenjena na 955 eura, zbog uzimanja u obračun stanova solidarnosti.

„U cijenu tih stanova nije uračunata cijena zemljišta i komunalija koje su obavezne prilikom izračunavanja prosječne cijene kvadrata. Logikom od ove godine, trebalo je prošle godine da se uzme prosjek primorskih opština, kada je, poređenja radi, u Baru cijena bila 1.500 eura. S obzirom da ova cijena predstavlja reper za razrez poreza na nepokretnost, koji predstava ključni tekući prihod opština, nameće se logično pitanje zašto se opština Budva uvijek nađe u "podređenom položaju" i time smanjuje iznos ukupno razrezanog poreza na imovinu“, zapitao je Odžić.

Poređenja radi prosječna cijena stana u novogradnji 2014. po Monstatu je bila 1.594 eura, 2015. godine je bila 1.269 eura, 2016. godine 955, a najnovija procjena je 1.159 eura.

Budžetom za ovu godinu, Opština je predvidjela da od naplate poreza na nepokretnost inkasira 12 miliona eura i to joj je godinama unazad najveći prihod koji lokalna uprava ubira, znatno više od komunalija.

Na području opštine Budva ima više od 20 hiljada stambenih jedinica, znatno više nego stanovnika. Stanogradanja ne jenjava i tokom minule i ove godine izdato je na desetine građevinskih dozvola za gradnju stambenih i apartmanskih objekata.

Stanovi solidarne izgradnje uticali na prosječnu cijenu

Upoređujući najnovije podatke koje je objavio Monstat, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici prošle godine bila je 36 eura manja nego na primorju. Monstat je izračunao da je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori iznosila je 1.111 eura.

„Prosječna cijena kvadrata u novogradnji u Podgorici je bila 1.123 eura i veća za 2,8 odsto nego 2016. Prosječna cijena u primorju bila je 1.159, u središnjem regioni 550 eura, a na sjeveru u novogradnji iznosila je 639 eura. Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje“, navodi se u izvještaju Monstata.

Bonus video: