EVN aktivira garancije od 60 miliona eura?

Rukovodstvo Opštine Budva, na čelu sa gradonačelnikom Markom Carevićem, juče zatražilo hitan sastanak u Vladi
10431 pregleda 15 komentar(a)
Stigli računi za sporne poslove: Sa otvaranja kolektora u Budvi, Foto: Arhiva
Stigli računi za sporne poslove: Sa otvaranja kolektora u Budvi, Foto: Arhiva
Ažurirano: 16.12.2019. 11:56h

Austrijski koncern EVN, koji gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, do kraja godine napustiće kompletan projekat, te aktivirati garancije veće od 60 miliona eura koje je dala Opština Budva i Vlada Crne Gore.

To je juče „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva, koju su pismeno obavijestili da ne priznaju nalaze mješovite komisije koja je trebalo da utvrdi koliko je zaista njemačka firma WTE (Wasset technik iz Esena), čiji je većinski vlasnik austrijski koncern EVN uložila u ovaj projekat.

Inostrani partneri, kako “Vijesti” saznaju zaprijetili su da će Opštinu Budva utužiti pred sudom u Ženevi.

Koncern WTE/EVN, prema prethodnom dogovoru, trebalo je napusti postrojenje u Bečićima krajem aprila 2020, nakon što je početkom ove godine Opština prebacila četiri miliona eura na njihov račun, a do tada da mješovita komisija (predstavnici Opštine, Vlade, te inostrane banke) utvrdi koliko će im još novca biti isplaćeno da predaju projekat.

Aktuelna gradska uprava je za protekle tri i po godine gotovo 20 miliona eura prebacila na račun njemačke firme, dok prethodna DPS i SDP uprava nije ni centa, čime je produbljena jedna od najvećih korupcionaških afera u Budvi i Crnoj Gori.

Gradska uprava DPS/SDP zaključila je sa njemačkim WTE ugovor i saglasili se da se milionska garancija aktivira ukoliko prekrše dogovor.

„Njemački ekološki vršilac usluga WTE, koji 100% pripada austrijskom EVN, na bazi međunarodnog tendera 2014. u Budvi izgradio je postrojenje za otpadne vode kojim je od tada i upravljao. Razlog za prevremeni raskid ugovora i povlačenje WTE iz posla su neplaćanje računa od strane Opštine Budva, što je situacija koja traje već godinama”, kazali su iz EVN za austrijsku novinsku agenciju APA.

Tekst iz austrijskog medija „Vijestima“ je proslijeđen iz uprave EVN-a.

Oni podsjećaju da se, u nadi da će, ipak, doći do dogovora, više puta produžavao finalni rok plaćanja, ali kako ni do sada dugovi nijesu plaćeni, donijeli su odluku o napuštanju postrojenja.

„Investicija od oko 60 miliona eura je pokrivena garancijama Opštine Budva, države Crne Gora kao i SR Njemačke. WTE će od njih aktivirati upravo garancije Crne Gore i Opštine Budva. WTE, kao firma EVN, raspolaže ogromnim iskustvom u preradi otpadnih voda. Firma je do sada u Evropi izgradila više od 100 postrojenja“, navodi se u tekstu. Rukovodstvo Opštine na čelu sa gradonačelnikom Markom Batom Carevićem, juče je zatražilo hitan sastanak u Vladi Crne Gore. Vlada je u prethodnih godinu i po posredovala u pregovorima Opštine i WTE/EVN, a u razgovore su bili uključeni i ambasadori Njemčke i Austrije.

Ova posao bio je pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, a predstavnici WTE su priznali da su tri miliona eura potrošili kao korupciju prije tri i po godine, povezanu sa tadašnjim predsjednikom političkog savjeta DPS-a Svetozarom Marovićem. Toliko novca, što je tužilaštvu priznao tadašnji direktor WTE u Crnoj Gori Ginter Faust, otišlo je na vraćanje duga sada šefa kriminalne grupe Svetozara Marovića prema izvjesnom G.K.

Štetan ugovor, koji je zaključila organizovana kriminalna grupa na čelu sa Marovićem, sada bi mogao da parališe funkcionisanje Opštine Budva i Vlade, jer aktiviranje garancije od 60 miliona eura je iznos od jednog i po budžeta metropole turizma.

Inostrani partneri tražili su da im se isplati ukupno 40 miliona eura, jer u suprotnom, aktiviraće državnu garanciju. Mješovita ekspertska komisija, čije formiranje su WTE/ EVN tražili, a Vlada Crne Gore finansirala njen rad, zaključila je da je koncern do sada u izgradnju postrojenja bez uračunatih kamata uložio svega 29 miliona eura. Konsultantska kuća „Dr Duhovnik“, koju je bila angažovala administracija Dragana Krapovića, čiji su nalaz Njemci odbili da prihvate, utvrdila je da su sa uračunatim kamatama u izgradnju postrojenja uložena 39 miliona eura, ne računajući tri miliona eura za korupciju.

Skiper na Marovićevoj jahti pričao kako su se odlivali milioni

Specijalno tužilaštvo detaljno je istražilo na koji način su se milioni, na račun fiktovno izvedenih radova na izgradnji kolektora, odlivali iz opštinske kase da bi se platili dugovi Marovića.

Skiper na Marovićevoj jahti Stjepan Skočajić je timu specijalnog tužioca Milivoja Katnića prizano da je njegova firma potpisivala brojne fiktivne ugovore, te radila po instrukcijama Marovića kako bi se vratio dug.

Skočajić, koga je Viši sud osudio na pola godine i kaznu od sto hiljada eura, priznao je da je preko firme „Biochem industries“, vratio tri miliona eura Marovićevog duga tako što su radovi na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica napumpavani, pa se opštinski novac preko fiktivnih ugovora preusmjeravao za izmirivanje pozajmica.

Opštinskih 2.808.000 eura izvođač radova na postrojenju je prebacio na račun “Biochem industries”, koji je potom on prebacio, sklapajući fiktivni ugovor o pozajmici i prebacio milione na račun G.K.

G.K, koji nije osuđivan niti protiv njega podignuta optužnica, još davne 2008. je pozajmio Maroviću, navodno, pet miliona eura, koji mu je tada kazao da je to novac za državu Crnu Goru. Marović mu godinama nije vraćao pozajmicu, pa je izgradnja postrojenja, najvećeg kapitalog projekta, koji je finansijski sahranio Opštinu Budva, iskorišten da se milioni vrate. “Biochem indiustries” je vraćao i novac “Property investmentsu”, takođe na ime pozajmice Marovića. Marović se nalazi u Beogradu, na liječenju, a za njim je raspisana potjernica. Čeka ga četvorogodišnja robija, a kaznu od milion eura nije izmirio.

Bonus video: