DPS i HGI dali saglasnost na zakon o MA iako nema biznis plana

Poslanik SDP Raško Konjević kazao da nije korektno da se od poslanika traži da daju saglasnost da se nekome daje 155 miliona eura bez dokumentacije i analiza. On je napustio sjednicu odbora i rekao da je ovo vrijeđanje parlamenta
2904 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2019. 18:52h

Skupštinski odbor za ekonomiju dao je danas saglasnost za predlog zakona o spašavanju Montenegro erlajnsa sa novih 155 miliona eura glasovima poslanika DPS-a i HGI-ija iako nijesu dobili biznis plan i analize na osnovu kojih je Ministarstvo saobraćaja pripremilo taj zakon kao ni mišljenje Agencije zaštitu konkurencije da li je ova nova pomoć države u saglasnosti sa pravilima Evropske unije i obavezama Crne Gore u procesu pridržavanja.

Poslanik SD Boris Mugoša bio je uzdržan, a poslanik SNP-a Srđan Milić protiv.

Poslanik SDP-a Raško Konjević na početku sjednice kazao je da nije poštovan dogovor od juče jer poslanici nijesu dobili biznis plan, analizu ili bilo kakav dokument od Ministarstva saobraćaja na osnovu kojeg traže 155 miliona eura.

Ministar Osman Nurković kazao je da mu konsultant nije dozvolio da analize pokaže poslanicima.

Konjević je naveo da nije korektno da se od poslanika traži da daju saglasnost da se nekome daje 155 miliona eura bez dokumentacije i analiza.

"Dolazite ovdje da, kako ste kazali, sa parlamentom podijelite odgovornost o vašem planu a ne dostavljate nam dokumentaciju koja nam je neophodna da bi mogli odlučivati. Te analize ste pokazali na Vladi i mi ne tražimo ništa drugo, samo da možemo biti ravnopravni sa vama u raspravi i da vam postavljamo pitanja. Ovo je nepoštovanja parlamenta i građana i uvreda predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću", kazao je Konjević tražeći da se rasprava odloži dok poslanici ne dobiju materijal.

Srđan Milić iz SNP-a naveo da je odnos Ministarstva neozbiljan i da ne mogu ovakvi dokumenti biti tajna. On je tražio odlaganje sjednice.

Predsjednik odbora Predrag Sekulić kazao je da se može nastaviti i bez tih dokumenta i da nema vremena za odlaganja. On je pozvao da se glasa da li su za odlaganje. Pet poslanika DPS-a glasalo je da se rasprava može nastaviti i bez dokumentacije i preglasali ostale.

Konjević je nakon ovoga napustio sjednicu.

Nurković je u nastavku kazao da su te njihove analize pokazale da je bolje spašavati MA neko dozvoliti njegov bankrot. Kazao je da MA preveze preko 600 hiljada putnika, da je njegov uticaj na turizam 150 miliona eura od čega u budžetu završi 30 miliona,... On je kazao da kompanija sada ima oko 400 zaposlenih od čega je 40 pilota, 150 tehničkog osoblja, a preko 200 su "ostali" radnici.

Pomoćnik ministra finansija Bojan Panunović kazao je da će dio ove pomoći MA na kraju opet doći u budžet, kao i da očekuje da već od naredne godine postoji pozitivan efekt na budžet od ove kompanije.

Poslanik SD Boris Mugoša pitao je da li su dobili mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije da je ovo dozvoljena državna pomoć, na osnovu čega je i kada određena vrijednost akcija MA od 8,85 eura koje će dobiti Vlada za ovih 155 miliona, koliki će na kraju biti stvarni troškovi s obzirom da je u zakonu uz cifra navedeno da one mogu biti uvećane za kamate i "eventualne sporedne troškove".

Tražio je i da se detaljnije objasni šest miliona "obaveza prema dobavljačima", kao i ostale troškove od 11 miliona za motore, izgubljene sudske sporove i "ostale troškove". Pitao je i kakvu saradnju očekuju sa budućim zakupcem aerodroma i koja cijena aerodromskih usluga je ušla u biznis plan.

Nurković je kazao da su predlog zakona nakon što je usvojen na Vladi poslali Agenciji za zaštitu konkurencije i Evropskoj komisiji i da očekuju njihove odgovore u naredna dva - tri dana.

Direktor MA Živko Banjević je naveo da procjena akcija od 8,85 eura po kojoj ih Vlada sada otkupljuje potiče iz 2009. godine, kao i da većinu od duga prema dobavljačima čine inostrani dobavljači.

On je kazao da će nakon sanacije MA biti profitabilan i privlačan za partnere pa i za prodaju njegovih akcija.

Predsjednik odbora direktora MA Nikola Vukićević kazao je da na prostoru bivše Jugoslavije nema države koja ne pomaže svojoj avio kompaniji ili ne subvencioniše avio saobraćaj.

On je kazao da očekuju da će novi zakupac aerodroma plaćati naknade u istom iznosu kao što su sada.

Poslanik SNP-a Srđan Milić pitao da se pojasni kako se MA podržava sa 240 eura po putniku dok je Alitalija od svoje Vlade dobila pomoć koja iznosi 18,6 eura po putniku. Pitao je da li su u analizi razmatrani slučajevi Adrie ervajs i Er Baltika.

Vukićević je kazao da su paušalna poređenja sa Alitalija jer je Vlada toj kompaniji od početka dala devet milijardi, kao i da problem nije rješen, dok će MA rješiti svoje probleme sa ovom pomoći.

MIlić je kazao da i kada bi računali tih devet milijardi, pomoć MA je veća ako se u obzir uzme broj stanovnika.

On je naveo da je Adria bila u vlasništvu privatnog fonda 4K i da su pred bankrot pitali Vladu Slovenije za pomoć od četiri miliona, ali su odbijeni.

"Znate li za koliko su zamjenjene njihove linije za deset dana. A vi navodite da će trebati tri godine da se MA zamjeni i da će zbog toga turizam gubiti. Er Baltik je pomognut a menadžmentu je rečeno da će im plate biti u skladu sa finansijskim uspjehom kompanije pa su se značajno popravili. Namjeravate li se tako nešto uraditi u MA", pitao je Milić na što nije dobio odgovor.

Ispred DPS-a Ana NIkolić je kazala da podržavaju predlog Vlade jer je MA važan za turizam i da očekuje da će plan biti uspješan.

Odbor će imati kontrolne zaključke koje će poslati Skupštini.

Bonus video: