Purišić: Predlog zakona po volji i u interesu dobrih radnika i odgovornih poslodavaca

Dio predstavnika opozicije je tokom skupštinske rasprave o tom predlogu, ocijenio da novi zakon ima unapređenja, ali da postoji bojazan da se neće u potpunosti primjenjivati, kao što se ne primjenjuje ni važeći zakon
2853 pregleda 5 komentar(a)
Država naplatila za 10 godina više od 73 miliona eura: Purišić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Država naplatila za 10 godina više od 73 miliona eura: Purišić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2019. 19:23h

Predstavnici vlasti, na čelu sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem, saglasili su se danas u Skupštini da su osnovni ciljevi novog Zakona o radu suzbijanje sive ekonomije, fleksibilnost na tržištu rada i zaštita prava zaposlenih, što su sporili predstavnici opozicije.

Dio predstavnika opozicije je tokom skupštinske rasprave o tom predlogu, ocijenio da novi zakon ima unapređenja, ali da postoji bojazan da se neće u potpunosti primjenjivati, kao što se ne primjenjuje ni važeći zakon.

Neke od novina u Zakonu o radu su da poslodavac više neće moći zaposlenom davati na potpisivanje sporazumni raskid ugovora (blanko), na kojem bi kad on poželi mogao da upiše datum, već će to morati da se potpisuje i ovjerava pred nadležnim organom. Zakon predviđa i da će ugovori na određeno vrijeme biti ograničeni na maksimalno tri godine. Taj period će, kako je pojasnio Purišić, obuhvatiti ukupan rad i kod poslodavca i preko Agencije za ustupanje zaposlenih.

Purišić je obrazlažući predlog Zakona ocijenio da su članovi Vlade razmatrajući tekst, ocijenili da je predlog zakona po volji i u interesu dobrih radnika i odgovornih poslodavaca.

On je pojasnio da su osnovni ciljevi zakona jačanje instrumenata institucija koje se bave zaštitom prava zaposlenih, povećanje fleksibilnosti na tržištu rada i efikasnije suzbijanje sive ekonomije, dodatna humanizacija procesa rada i liječenje “tranzicionih ožiljaka”.

Suad Numanović (DPS) je kazao da novi Zakon o radu, u smislu zaštite prava zaposlenih, reflektuje jedan human pristup:

“Za poslodovce je predvidio niz mjera koje će značiti uklanjanje biznis barijera, dok je i državi omogućio instrumenete za suzbijanje sive ekonomije”.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković je ocijenila da je novina ovog Zakona na štetu radnika da sad postoji povećanje trajanja ugovora o radu na određeno sa dosadašnjih 24 na 36 mjeseci, pojasnivši da sada u tih 36 mjeseci ulazi i ono vrijeme tokom koga je zaposleni upravo angažovan preko Agencije za ustupanje zaposlenih.

“Ja vas pitam šta će da se desi sa pravima radnika ako su zaposleni kod istog poslodavca? On može stalno da produžava i... da samo pošalje radnika kući i da mu nikad ne da ugovor na neodređeno vrijeme”, kazala je poslanica SDP-a.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je ocijenio da će Zakon zaštititi zaposlene i poslodavce, ali i stvoriti uslove za povećanje broja novih radnih mjesta:

“S pravom možemo reći da će se zahvaljujući ovom zakonu pokušati smanjiti siva ekonomija. Zakon omogućava jednakost u radu između muškaraca i žena, što je vrlo značajno jer pokazuje trend modernog zakona”.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je ocijenio da treba da bude jasnije precizirana ili eliminisana norma zakona koja predviđa da je moguće dati otkaz radniku zbog neprimjerenog ponašanja prema kolegama ili strankama.

“Da li mislite da je ova norma suviše opšta i da može biti suviše lak izgovor poslodavcima da momentalno daju otkaz radniku? Ja mislim da može”, kazao je Rudović.

Purišić je pojasnio da je zakon usklađen sa evropskim standardima, te da će radnik u toku nedjelje imati najviše 48 radnih sati, uključujući i dežurstva i period pripravnosti u toku kojeg je zaposleni bio angažovan po pozivu poslodavca.

On je istakao da radnik može biti ustupljen preko Agencije za ustupanje zaposlenih samo 24 mjeseca i još godinu direktno kod poslodavca ili da svih 36 mjeseci provede direktno kod poslodavca dok ne dobije ugovor na neodređeno vrijeme.

Odgovarajući na pitanja poslanika, on je kazao da će bivšim radnicima cetinjskog preduzeća “Košuta” stupanjem na snagu Zakona biti povezan radni staž za pet godina, ali da ne može da garantuje da dobiti neisplaćene zarade.

Raško Konjević (SDP) je pitao kako može da živi neko ko prima platu do 250 eura, kojih je 60.000 u Crnoj Gori i penziju do 128 eura, kojih ima 11.500. On je ocijenio da ni postojeći Zakon o radu nije bilo loš da se primjenjivao u svim segmentima, i iskazao bojazan da se ni novi neće u potpunosti primjenjivati.

Jovan Vučurović (DF) je rekao da ne vjeruje onome što predlaže Vlada, jer su se “pohlepni i nezajažljivi koji su ostavili bez posla na desetine hiljada radnika i partijsko zapošljavanje doveli do savršenstva prethodnih godina”, sjetili radnika u izbornoj godini:

“To se poštovani građani zove prevara...Sad će vlast koja je poznata po tome da podstiče nelegalno i sivo tržište i koja na osnovu toga godinama ubira milione,... da spriječi nelegalno tržište”.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović je kazao da u novom zakonu ima mnogo boljih rješenja nego u starom, ali da je problem što zakon koji brine o pravu na rad, ostaje u sjenci Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Volio bih da ministar bude svjestan koliko je bilo dosad loše, kada su današnja rješenja tek ispravljanje nepravde prema trudnicama, prema radnicima koji se zapošljavaju na određeno vrijeme, prema onima koji su bili svrstani u kategoriju zaposlenih preko Agencije”, rekao je Danilović.

Istakao je da mu nije jasno zašto ovim Zakonom nijesu ukinute Agencije na koje su se pretplatili i država i privatnici.Dragutin Papović (DPS) je kazao da je zakon nastavak dobre politike u cijelom socijalnom sektoru koji vodi aktuelna Vlada.

Bonus video: