Blažu Đukanoviću dozvola da priključi elektranu

Sin predsjednika države postaje povlašćeni proizvođač električne energije
10532 pregleda 40 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Manje od mjesec trebalo je Ministarstvu održivog turizma i razvoja, kojim od ostavke ministra Pavla Radulovića koordinira premijer Duško Marković, da odgovori na zahtjev i izda građevinsku dozvolu podgoričkoj firmi „BB Hidro“ da bi malu hidroelektranu (mHE) Bistricu Lipovsku u Kolašinu priključila na elektrodistributivnu mrežu. Suvlasnik preduzeća BB Hidro je Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića.

Kompanija mlađeg Đukanovića podnijela je resornom ministarstvu 22. novembra zahtjev za gradnju trafo-stanice 0,4/10 kilovata u sklopu elektrane, kao i desetokilovatnog priključnog kablovskog voda, da bi Direktorat za građevinarstvo već 19. decembra donio rješenje o izdavanju građevinske dozvole za složeni inženjerski objekat.

“Ministarstvo održivog razvoja razmotrilo je podneseni zahtjev sa priloženom dokumentacijom i našlo da je isti osnovan”, navodi se u rješenju.

Koncesiju za gradnju mHE “Bistrica”, “BB Hidro” je dobila 2016, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac, koji je i potpisao saglasnost sinovljevoj firmi. Firma “BB Hidro” je status privremenog povlašćenog proizvođača dobila u aprilu prošle godine. Kada završi sve potrebno i ispuni uslove, Đukanovićeva firma dobija status povlašćenog proizvođača električne energije, odnosno građani će plaćati podsticaje za proizvodnju struje i iz te hidroelektrane. Od ove godine je ukinuta jedna - niža naknada, ali će se ona investitorima nadomjestiti iz državnog budžeta, a na računima građana je ostala veća naknada za podsticaj proizvodnje iz obnovljih izvora energije.

Izgradnjom malih hidrolektrana u Crnoj Gori, uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a jer se radi o profitabilnom poslu.

Snaga mHE Bistrica će biti 993,3 kilovata, dok je projektovana godišnja proizvodnja struje 3.154 megavat-sati.

Prema koncesionom ugovoru, ova investicija Đukanovića realizuje se u tri faze. Prva faza podrazumijevala je izradu tehničke dokumentacije, što je firma obavila. Druga faza je izgradnja objekta same hidroelekrane i to u periodu od dvije godine, dok preostalih 27 godina je vremenski period na koji se daje na korišćenje vodni potencijal za proizvodnju električne energije.

Kompanija sina šefa države osim na Bistrici, planira gradnju i mHE “Slatina” na istoimenom vodotoku u kolašinskoj opštini.

Za kredit založen i stan od 52 kvadrata

Mlađi Đukanović je novac za gradnju obezbijedio kreditom od milion i po eura, koji je uzeo od Hipotekarne banke.

Kao garanciju je založio svoju imovinu - dva poslovna prostora u zgradi Vektra od 412 i 47 kvadrata, dupleks od 199 kvadrata na Žabljaku i tri parcele od 3.640 kvadarata u Kolašinu.

Banka je početkom decembra upisla hipoteku i na stan od 52 kvadrata u podgoričkom naselju Gorica gdje druga firma Đukanovića „BB Solar“, ima nekretninu uknjiženu u svoje vlasništvo.

Bonus video: