Đukanović u firmi koja zarađuje od Vlade

Zakon predviđa da bivši funkcioner dvije godine nakon prestanka mandata ne može raditi u firmi koja posluje sa državom
55 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2018. 19:14h

Nevladina organizacija KOD poslala je juče Agenciji za sprečavanje korupcije dopunu zahtjeva u vezi sa mogućim konfliktom interesa u slučaju “Prokletije”, jer je prošle sedmice objavljen imovinski karton bivšeg premijera Mila Đukanovića u kojem je on naveo da je od decembra 2016. godine zaposlen kao savjetnik u firmi Capital invest.

Zakon o sprečavanju korupcije predviđa da bivši funkcioner dvije godine nakon prestanka mandata ne može zasnovati radni odnos u firmi koja ostvaruje imovinsku korist na osnovu odluka organa vlasti u kojoj je taj javni funkcioner obavljao funkciju.

Afera “Prokletije” odnosi se na izradu prostornom plana za Prokletije, posla kojeg su u martu 2015. godine od Ministarstva održivog razvoja i turizma dobile firme Republički zavod za urbanizam i projektovanje Aca Đukanovića i firma njegovog brata, tadašnjeg premijera Mila Đukanovića - Capital invest. Nacrt tog plana izrađen je u decembru prošle godine, a sada je na ocjeni kod komisije Ministarstva.

Tako firma Capital invest ostvaruje imovinsku korist u poslu sa Vladom kojom je predsjedavao Milo Đukanović, koji je sada zaposlen u toj firmi kao savjetnik. Prema imovinskom kartonu bivši premijer se zaposlio u toj svojoj firmi, koja ima ugovoren posao sa državom, svega nekoliko dana nakon prestanka mandata. Njemu je mandat prestao izborom nove Vlade 28. novembra 2016, a već od decembra mu ide radni staž u Capital investu uz mjesečnu neto zaradu od 1.500 eura.

U članu 15, stav dva, Zakona o sprečavanju korupcije, navedeno je da “javni funkcioner ne možţe, u periodu od dvije godine po prestanku javne funkcije, da zasnuje radni odnos, odnosno uspostavi poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom ili drugom organizacijom koji, na osnovu odluka organa vlasti u kojem je javni funkcioner obavljao funkciju, ostvaruju korist”.

Zakonom je za javnog funkcionera koji prekrši ovu normu predviđena kazna od 1.000 do 2.000 eura.

KOD u dopuni svog prvog zahtjeva od 6. februara, navodi da je 21. februara dobio odgovor Agencije za sprečavanje korupcije u kojem je navedeno da ta institucija radi po Zakonu o sprečavanju korupcije koji važi od 1. januara 2016. godine, a da se ovaj mogući slučaj zloupotreba, ugovaranje posla za izradu prostornog plana Prokletija, desio prije tog datuma.

“S tim u vezi, ovim putem dopunjavam prethodni zahtjev činjenicom da je bivši predsjednik Vlade, Milo Đukanović, prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da je zasnovao radni odnos u firmi Capital Invest d.o.o. koja je bila angažovana kao podizvođač RZUP-a u slučaju opisanom u zahtjevu, a taj radni odnos traje nakon 1. januara 2016. godine što cijeli slučaj, prema meni dostupnim informacijama a saglasno vašem tumačenju, smješta u vremenski okvir obuhvaćen Zakonom o sprečavanju korupcije”, naveo je ispred KOD-a u dopuni zahtjeva Srđan Perić.

Cijela priča o ovom slučaju počinje 25. jula 2013. godine, kada je Vlada kojom je predsjedavao Đukanović donijela Odluku o izradi Prostornog plana za Prokletije, koju je i potpisao Đukanović.

Ministarstvo je 22. decembra 2014. godine objavilo javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za izradu tog prostornog plana. Tadašnji ministar Branimir Gvozdenović je 27. februara 2015. godine potpisao odluku kojom je izabran ponuđač konzorcijum RZUP-a. Dio dokumentacije na osnovu koje je donijeta ta odluka bila je i licenca Capital investa i njen ugovor po ugovaranju posla sa RZUP-om.

Ministarstvo je sa ovim konzorcijumom 17. marta 2015. godine potpisalo ugovor o izradi plana za 319.515 eura.

Bivši premijer bio savjetnik u firmi dok je radila na planu

Iz te organizacije navode da se Đukanović nakon stupanja na snagu Zakona o sprečavanju korupcije, po kojem radi Agencija, zaposlio kao savjetnik za ekonomske finansijske projekte u kompaniji Capital invest koja je podizvođač RZUP-a u poslu izrade Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka Prokletije. Đukanović se u kompaniji zaposlio u decembru 2016. godine, a konzorcijum je nacrt plana predao u decembru 2017.

“Time ujedno tražim izjašnjenje da li se na taj način ima smatrati da se cio slučaj (koji je detaljno naveden u prethodnom zahtjevu) smješta u vremenski okvir i nakon 1. januara 2016. godine, posebno imajući u vidu da je, prema mojim saznanjima, tek decembra 2017. godine Ministarstvu održivog razvoja i turizma dostavljen u nacrtu PPPN NP Prokletije, a koji je bio predmet u prethodnom zahtjevu navedene javne nabavke. Takođe, tražim izjašnjenje Agencije za sprečavanje korupcije u vezi sa radnim odnosnom bivšeg premijera Mila Đukanovića u firmi Capital Invest d.o.o. koji traje nakon što je Agencija osnovana, a u vezi sa sadržajem člana 15 Zakona o sprečavanju korupcije gdje se definiše ograničenje po prestanku javne funkcije”, naveo je Perić u dopuni zahtjeva.

Đukanović još nije odgovorio na pitanja “Vijesti” od 8. februara, koliko je njegova firma imala poslova sa javnim sektorom, koliko je od tih poslova zaradila i da li smatra da je učestvovanjem u odlukama u korist svoje firme prekršio zakon.

Galerija

Bonus video: