Savić izmirio šest miliona eura Opštini Budva

Građevinska kompanija Branislava Savića uplatila milionsku sudsku obavezu
5280 pregleda 7 komentar(a)
Branislav Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Branislav Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović

Opštini Budva biće na račun vraćeno 730 hiljada eura, koje je juče sudskom presudom sa računa Opštine "skinula" Slavka Savić, supruga biznismena Branislava Gugija Savića, vlasnika kompanije "Gugi commerce".

Opština Budva
Opština Budva(Foto: Vuk Lajović)

Time će Savić izmiriti svih šest miliona eura, na šta se obavezao sudskom presudom Višeg suda na ime sporazuma o priznanju krivice koji je zaključen sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a građevinska kompanija, što u novcu, što u nekretninama, ispoštovati sve što je sudskom presudom prije tri i po godine precizirano.

Slavka Savić, izvršna direktorka firme "Metropol inn" godinama je tražila od Opštine Budva da joj vrati 730 hiljada eura koje je još prije osam godina uplatila na ime komunalija za gradnju luskuznog hotela na parceli kod Svetog Tome na bečićkoj plaži.

Nakon što Opština to nije učinila, ona je prije nekoliko godina pokrenula sudski postupak, a nedavno je presudom Apelacionog suda potvrđeno dugovanje, koje je juče i blokadom računa Opštine Budva naplaćeno.

Opština je normalno nastavila sa poslovanjem, jer na računu ima višestruko više novca.

Međutim, novac koji je Savićeva naplatila, biće vraćen na račun Opštine, što je za "Vijesti" potvrdio vlasnik kompanije “Gugi commerce“ Branislav Gugi Savić.

On je naveo da će tim novcem praktično biti izmirena obaveza koju je "Gugi commerce" sudskom presudom imao prema Opštini Budva.

"Slavka Savić nije prinudno naplatila potraživanje, nego joj je vraćen novac koji je platila za komunalije za izgradnju hotela. Opština nije htjela da vrati, pa je morala svoj novac tražiti sudskim putem. Taj novac će biti vraćen Opštini Budva za dug ‘Gugi commerce’ na ime sudske presude i podvući ćemo crtu sa lokalnom upravom. Sa ovih 730 hiljada eura, ‘Gugi commerce’ je izmirio čitav dug onako kako je potpisao i obećao", kazao je Savić.

Prema njegovim riječima, u protekle dvije godine firma je isplaćivala obavezu prema Opštini, kako ne bi i ugrozila svoje poslovanje i opstanak 120 zaposlenih i njihovih porodica.

“Izmirili smo značajna sredstva prema Opštini, što u nekretninama što u novcu. Morali smo voditi računa da ujedno izmirujemo redovno i sve obaveze kako prema našim zaposlenima, tako i prema državi na ime poreza i ostalih obaveza, kako ne bi ugozili poslovanje firme”, kazao je Savić.

Sudskim presudama Višeg suda, potvrđeni su sporazumi o priznanju krivice koje je "Gugi commerce" potpisao i obavezao se da na ime štete koja je napravljena prilikom izgradnje platoa na Jazu, donjeg bulevara u Budvu i seoskog puta za Krapinu, Opštini izmiri šest miliona eura, od kojih 2,5 miliona eura u novcu, a ostatak u nekretninama.

Kompanija je preknjižila na Opštinu zemlju kod Svetog Tome, poslovne prostore u stanove koje je posjedovao u Budvi i ostalim gradovima.

Ostalo još jedino da plati Svetozar Marović

Gotovo svi koji su zaključili sporazume o priznanju krivice od kompanija "Copyright" pa do "Gugi commerce" izmirili su sudske obaveze prema Opštini Budva. Jedino je ostao šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, od koga lokalna uprava pune dvije godine ne može naplatiti 1,1 milion eura.

Osuđeni i odbjegli Marović, koji je priznao krivicu, do sada je izmirio nekih šest hiljada eura, i to tako što je Opština Budva blokirala dio njegove penzije.

Ostatak koji treba da se namiri prodajom nekretnina koje je ponudio onemogućen je, jer je pravni tim Marovića prije pola godine oborio rješenje javnih izvršitelja o prodaji.

Opština je uspjela jedino da preuzme parcelu njegovog sina Miloša Marovića u Mrčevom polju, kojom je garantovao za oca.

Bonus video: