RADNICI TRAŽE ISPLATU ZARADA

Dosta nam je laži, blokiraćemo Vektru

Radnici pljevaljske kompanije Vektra Jakić najavili su blokadu ulaza u preduzeće, ukoliko im Dragan Brković ne isplati 18 zaostalih zarada
5373 pregleda 5 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan

Radnici kompanije Vektra Jakić najavili su blokadu ulaza u krug preduzeća ukoliko im vlasnik kompanije Dragan Brković u narednih nekoliko dana ne isplati zaostala dugovanja.

Radnici su “Vijestima” kazali da im se duguje 18 zarada a da su poslednju primili platu za jun 2018. godine.

“Od 250 radnika koliko nas je radilo u Vektri Jakić ostalo je da radi samo 16 radnika, šest u pogonu Energana a deset u upravi firme. Brković je radnike parcijalno otpuštao po 20 do 30 radnika. Javili smo se na Biro rada ali ne možemo da ostvarimo pravo na naknadu koja nam po zakonu pripada, jer nam Brković nije uplatio doprinose četiri godine. O jadu nas je zabavio i ne znamo šta da radimo“, naveli su radnici u dopisu dostavljenom “Vijestima”. Radnici kažu da se oni i njihove porodice nalaze na rubu egzistencije.

„Brković ne razmišlja da li mi imamo djecu, da li treba da ih školujemo, da li imamo da jedemo. Zadnju platu smo primili u oktobru 2018. i tada nam je isplaćena junska zarada. Ostao nam je dužan šest plata za 2018. i cijelu 2019. godinu“, tvrde nezadovojni radnici.

Ističu da ne mogu svoja potraživanja da naplate ni sudskim putem jer sav novac od pridaje imovine preduzeća ide Poreskoj upravi kojoj Brković duguje za porez.

„Obratićemo se svim institucijama. Pozvaćemo i predsjednika Vlade Duška Markovića i resorne ministre da se uključe u rješavanje naših problema. Mi radnici se dogovaramo da u što skorijem roku najavimo svim institucijama i izvršimo blokadu Vektre Jakić, jer nemamo drugog načina da tražimo svoje zarađene plate. Dosta nam je bilo Brkovićevih obećanja i laži“, naveli su radnici u dopisu.

Poreska uprava je prije par mjeseci podnijela zahjev za otvaranje stečaja u “Vektri Jakić na iznos od 525 hiljada eura. Ročište na kojem će se raspravljati o zahtjevu za uvođenje stečaja u Vektri Jakić održaće se početkom februara. Ranije je Poreska uprava sa Vektrom Jakić raskinula ugovor o reprogramu poreskog duga zbog nepoštovanja preuzetih obaveza.

Račun Vektre Jakić je u blokadi je više skoro četiri godine na iznos od 10,4 miliona eura.

Zbog duga od 77 miliona eura OTP banci prvi put stečeja u Vektri Jakić uveden je prije sedam godina. Poslije usvajanja plana reorganizacije, Brkovićeva kompanija je izašla iz stečaja. Uprava za šume raskinula je pršle godine koncesioni ugovor sa kompanjom Vektra Jakić zbog nepoštovanja ugovornih obaveza.

U julu 2006. podgorička firma Vektra kupila je za 1,6 miliona eura cjelokupnu imovinu korporacije “Jakić” i ponudila investicije od šest miliona eura kao i zapošljavanje 320 radnika. Kao uslov za kupovinu Jakića Brković je od države tražio da mu ustupi koncesije na korišćenje pljevaljskih šuma na period od 30 godina.

Njegov zahtjev je prihvaćen pa su Vektri Jakić dodjeljene šume na korišćenje u 13 gazdinskih jedinica na teritoriji Pljevalja na period od 30 godina, počev od 2007.

Po osnovu koncesione naknade Uprava za šume godišnje je trebala od Brkovića da prihoduje 1,6 miliona eura.

Iz državnog budžeta biće plaćeno više miliona eura za kredit Vektre Jakić koje je dobijen iz Abu Dabi fonda za razvoj i za koje je država dala garanciju.

Ugovore za ove kredite potpisao je bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović u oktobru 2015. godine, kada je likvidnost firme bila upitna. Vektra Jakić je tada bila u stečaju kroz reorganizaciju sa dugovima većim od njene imovine.

Vektra Jakić je od kredita trebalo da pokrene fabriku peleta. Kao sredstvo obezbjeđenja kredita Ministarstvo poljoprivrede je upisalo hipoteku na pogon peletare ija knjigovodstvena vrijednost iznosi 5,5 miliona eura.

Vektra Jakić, se žalila Apelacionom sudu na rješenje Privrednog suda koji je usvojio zahtjev Ministarstva poljoprivrede da se oduzme zaloga, odnosno oprema od pljevaljskog preduzeća jer im nije vratilo kredit od oko tri miliona.