Vlada: Održivi rast strateški cilj i u ovoj godini

Tokom rasprave je ukazano da se u ovoj godini očekuje i pokretanje procedure nabavke još tri moderna elektromotorna voza čime će biti kompletiran kvalitetan lokalni saobraćaj
405 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković

Strateški cilj ekonomske politike Vlade je održiv rast koji će doprinijeti daljem povećanju kvaliteta života građana, navodi se u Programu rada Vlade za ovu godinu koji je danas usvojen.

Kako je saopšteno nakon sjednice, ekonomske aktivnosti Vlade u ovoj godini oslanjaju se na uspješnu politiku vođenu u toj oblasti u protekle tri godine mandata.

Ona se, kako se navodi, ogleda u kontinuiranim visokim stopama privrednog rasta, među najvišima u Evropi, visokom prilivu stranih direktnih investicija, značajnom smanjenju nezaposlenosti i kvalitetnoj realizaciji prioritetnih razvojnih projekata.

„Strateški cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore i u ovoj godini je održiv rast koji će doprinijeti daljem povećanju kvaliteta života građana“, kaže se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o dodjeli Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa i utvrdila Program izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za ovu godinu.

„Izdvajanjem više od 28 miliona eura u ovoj godini za održavanje, rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture i ugovaranjem naknade za pokrivanje dijela troškova nastalih u vezi sa pružanjem usluge prevoza putnika željeznicom kao djelatnošću od javnog interesa, Vlada preduzima korake na obezbjeđenju kvalitetnog, komfornog i sigurnog prevoza građana i robe željeznicom“, navodi se u saopštenju.

Tokom rasprave je ukazano da se u ovoj godini očekuje i pokretanje procedure nabavke još tri moderna elektromotorna voza čime će biti kompletiran kvalitetan lokalni saobraćaj.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji Programa podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2019/2020. godinu i utvrdila tekst Javnog poziva za obogaćivanje i unapređenje turističke ponude na teritoriji ski centara i na sjeveru Crne Gore, kao i Javnog poziva za podršku manifestacijama/festivalima u periodu 1. novembar prošle do 15. aprila ove godine na sjeveru Crne Gore.

Tim povodom, zadužena je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore da, za realizaciju javnih poziva, kao i da za njihovo sprovođenje, iz svojih sredstava opredijeli iznos od oko 67 hiljada eura.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji akcionog plana za unaprijeđenje poslovnog ambijenta u izabranim oblastima.

Konstatovano je da je povećan stepen ukupne realizacije u izvještajnom periodu koji obuhvata vrijeme od 1. decembra do 1. februara u odnosu na prethodni period.

„Zaključcima su nosioci planskih obaveza na institucijalnom i personalnom nivou zaduženi da intenziviraju aktivnosti u okviru pet ključnih indikatora: započinjanje biznisa, plaćanje poreza, dobijanje građevinske dozvole, dobijanje priključka za električnu energiju i registracija nepokretnost“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: