Zbog stečaja u Opštoj bolnici Meljine ponovo prekinuta parnica po tužbi Vlade

Vlada je ranije, pred sudom, pokušala da raskine privatizacioni ugovor za bivši vojni kompleks i bolnicu u Meljinama, u Herceg Novom i nadoknadi štetu od Konzorcijuma koji je godinama kontrolisao biznismen Duško Knežević
784 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Savo Prelević
Bolnica Meljine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2020. 12:53h

U Privrednom sudu jutros je ponovo prekinuta parnica nastala po tužbi Vlade Crne Gore protiv Konzorcijuma koji čine Invest banka Montenegro, Atlas banka, Atlas Cap i Specijalna bolnica "Sveti Nikola", a kojom se već nekoliko godina traži raskid privatizacionog ugovora za bivši vojni kompleks i bolnicu u Meljinama, kao i nadoknada štete.

Razlog za prekid postupka je prošlogodišnje pokretanje stečaja u Opštoj bolnici Meljine, u Herceg Novom, do kojeg je došlo na zahtjev Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) zbog dospjelog, a nenaplaćenog potraživanja u iznosu od oko 250 hiljada eura.

Sutkinja u ovoj parnici je Milica Popović.

Ona je ovu parnicu prekinula prvi put u drugoj polovini 2018. godine kada je pokrenut stečaj u Meljine kompleksu, firmi koja je većinski vlasnik Opšte bolnice Meljine, i zasebno pravno lice.

Apelacioni sud Crne Gore je, poslije toga, tri puta "rušio" presude Privrednog suda vezano za pokretanje stečaja u ovoj hercegnovskoj kompaniji, vlasniku Opšte bolnice.

Na kraju je u drugoj polovini septembra prošle godine Opšta bolnica Meljine, kao posebno pravno lice, otišla u stećaj, na zahtjev EPCG.

Vlada je ranije, pred sudom, pokušala da raskine privatizacioni ugovor za bivši vojni kompleks i bolnicu u Meljinama, u Herceg Novom i nadoknadi štetu od Konzorcijuma koji je godinama kontrolisao biznismen Duško Knežević.

Kupoprodajni ugovor sa državom za ovaj kompleks potpisan je još 2008. godine, a Konzorcijum Kneževića je platio 25 miliona eura, većinom obveznicama (kupljenim uz diskont po nižoj cijeni), i nije ispoštovao ugovorenu obavezu da za sedam godina investira 120 miliona eura.

Kupac atraktivnog kompleksa u Herceg Novom je od 2012.godine Vladi predlagao aneks ugovora na koji država nije pristala već je od kraja 2014. godine, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, razmišljala samo o raskidu privatizacionog ugovora.

Bonus video: