Komisiji za nadzor radova na auto-putu dodatnih 720.000 eura

Prvobitnom Odlukom utvrđeni iznos potrebnih finansijskih sredstava za rad Komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa bio je oko 2,8 miliona eura
6345 pregleda 8 komentar(a)
Detalj sa gradilišta autoputa (arhiva), Foto: Barboljare.me
Detalj sa gradilišta autoputa (arhiva), Foto: Barboljare.me
Ažurirano: 13.02.2020. 17:54h

Komisiji za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar – Boljare iz budžeta će biti uplaćeno dodatnih 720.000 eura.

Ta odluka je donijeta na današnjoj sjednici Vlade.

"Donijeta je Odluka o izmjenama Odluke o imenovanju Državne komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo. Budući da je povećan obim radova i produžen prvobitno dogovoreni rok za završetak radova, Odlukom je utvrđeni iznos potrebnih finansijskih sredstava za rad Komisije od 2.833.520,74 eura uvećan je za 720.000,00 eura".

Dionica auto-puta, Smokovac-Uvač-Mateševo, prema ugovoru sa kineskim izvođačem CRBC, trebalo je da bude završena 11. maja prošle godine, ali je naknadnim aneksom rok pomjeren za 17 mjeseci za kraj septembra ove godine.

Do sada su završeni radovi vrijedni 90 odsto ukupnog projekta, odnosno preostali su većinom završni radovi - asfaltiranje, provlačenje elektro i vodovodnih kablova, nekoliko manjih podzida, postavljanje ograda...

Prema osnovnom ugovoru, gradnja ove dionice auto-puta trebalo je da košta 809 miliona eura bez kamata, ali je cijena naknadnih i nepredviđenih radova već prešla dodatnih 90 miliona eura.

Otplata kredita za auto-put počinje u julu naredne godine. Godišnja rata bez kamata će iznositi 67 miliona dolara.

Vlada je najavila da će u martu ove godine zaključiti ugovor o osiguranju od valutnog rizika, što će takođe povećati cijenu ovog projekta.

Kredit će se otplaćivati u narednih 14 godine. Ranije je bio predviđeno da od završetka radova do početka otplate kredite postoji period od 26 mjeseci, ali će zbog dosadašnjih kašnjenja radova taj period biti svega deset mjeseci.

Vlada je donijela Odluku o imenovanju nezavisnog revizora za reviziju finansijskih izvještaja Aerodroma Crne Gore za 2018. godinu.

Kako se navodi, u skladu sa zakonskim obavezama i prethodno sprovedenim postupcima, Odlukom je za nezavisnog revizora imenovana renomirana revizorska kuća „EuroRev“ iz Podgorice.

„Ta revizorska kuća ispunjava sve uslove predviđene zakonom, za međusobno usaglašenu cijenu u iznosu od oko 9,67 hiljada eura, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost“, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlade data je saglasnost na Plan rada i Finansijski plan kompanije Monteput za ovu godinu.

„Ukupni prihodi te kompanije planirani su na nivou od oko 47,15 miliona eura, rashodi na nivou od oko 46,68 miliona eura, pri čemu je planirana dobit od oko 466,19 hiljada eura“, precizira se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je usvojena Informacija o unapređenju sistema budžetiranja i višegodišnjeg budžetskog okvira.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o realizaciji Programa gazdovanja šumama za prošlu godinu.

Navodi se da su u izvještaju jasno precizirani ukupni prihodi i rashodi budžeta Uprave za šume i sve aktivnosti na planiranim šumsko uzgojnim radovima, izradi planova uređenja šuma i korišćenju šuma.

Iz Vlade su kazali da je prošle godine ostvaren rekordan prihod od oko 7,21 milion eura, što je povećanje od sedam odsto u poređenju sa prihodima iz 2018, uprkos smanjenom obimu sječe od 15 odsto.

Bonus video: