Budi odgovoran: Beranski Škorpion kažnjen sa 400 eura

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole političke partije Demos, Pet shop Amazonija iz Herceg Novog, ćevabdžinice Ukus i frizerskog salona u ulici Svetozara Markovića u Podgorici i kafe bara SIM u Herceg Novom
74 pregleda 4 komentar(a)
budi odgovoran, Foto: Printscreen
budi odgovoran, Foto: Printscreen
Ažurirano: 25.02.2018. 11:58h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano deset primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne, od 200 do 400 eura.

Inspektori su beranski kafić Škorpion kaznili sa 400 eura zbog neizdavanje fiskalnih računa, dok je kazna od 200 eura izrečena podgoričkom ugostiteljskom objektu Pogled na budućnost.

"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je ugostiteljski objekat obavljao djelatnost bez odobrenja za rad, zbog čega mu je izrečena kazna od 200 eura i objekat zapečaćen“, navodi se u odgovoru na prijavu.

Inspektori su prilikom kontrole prodavnice Grin u Nikšiću, prijavljene za neizdavanje fiskalnih računa, utvrdili prekršaj i pokrenuli zahtjev za pokretanje prakršajnog postupka.

Prilikom kontrole Gradske pivnice u Podgorici, prijavljene za mobing i neosiguravanje radnika, utvrđeno je da zaposleni sa poslodavcem nije imao zaključen ugovor o radu i prijavu na obavezno socijalno osiguranje, odnosno da nije bio u zakonitom odnosu.

"Podnosilac želbe se obratio inspekciji nakon prestanka radnog angažovanja. On je došao u situaciju da zaštitu prava traži pred sudom“, navodi se u odgovoru na prijavu.

Inspektori su prilikom kontrole firme TIR Comerc konstatovali da poslodavac duži vremenski period ne obavlja djelatnost na navedenoj adresi.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole političke partije Demos, Pet shop Amazonija iz Herceg Novog, ćevabdžinice Ukus i frizerskog salona u ulici Svetozara Markovića u Podgorici i kafe bara SIM u Herceg Novom.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: