WTE dao rok do 30. aprila: Budva da isplati dug od 19 miliona

Krapović je ocijenio potez WTE neprimjerenim pritiskom navodeći da Opština ne priznaje dug
222 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2018. 16:57h

Kompanije WTE - Wasser tehnik iz Esena, u vlasništvu austrijskog koncerna EVN, uputila je posljednje upozorenje Opštini Budva da ukoliko do 30. aprila ne izmire dug od 19 miliona eura, koliko iznose zaostale obaveze lokalne uprave na ime ugovora o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizaiconi sistem u Budvi, će raskinuti ugovor i aktivirati državne garancije od 29,3 eura, koje je dala Crna Gora.

Ukoliko dođe do otkaza ugovora, kako su „Vijestima“ kazali direktor Informacija i Komunikacija Koncerna EVN Štefan Cah i ovlašćeni direktor WTE Hubertus Schuete, zahtijevaće isplatu cijele investicije sa kamatama, što bi iznosilo više od 50 miliona eura.

Ukoliko bi se odigrao ovakav scenario, ako lokalna uprava se o poslednji poziv da se postigne dogovor, Budva bi se u junu, pred samu sezonu mogla suočiti sa ekološkom katastrofom, jer bi se fekalije mogle izlivati direktno u more.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović kazao je da ukoliko dođe do jednostranog raskida ugovora da će Opština biti prinuđena da pokrene odgovarajuće postupke pred nadležnim sudskim u Njemačkoj i Austriji. On je ocijenio potez WTE neprimjerenim pritiskom navodeći da Opština ne priznaje dug.

"Nekorektno je da se raskid ugovora predlaže pred samu turističku sezonu, mislim da je prizeman vid pritiska, na koji ćemo odgovoriti samo argumentima“, poručio je Krapović.

Sa druge strane Shuete je potvrdio da je Opštini Budva upućena opomena pred raskid ugovora na ime isplate duga od 19 miliona na ime ugovora, što za izgradnju postrojenja, što za njegovo održavanje.

"Ukoliko do kraja aprila nam se ništa ne isplati, ili ne dođi sa ozbiljnim predlogom i namjerom da se riješi situacija, moraćemo da otkažemo ugovor. Državnu garanciju kao sredstvo obezbjeđenja ćemo iskoristiti u najgorem slučaju, ako ne možemo da se dogovorimo. Ako Opština i Vlada ne nađu način da nas isplaćuju, onda ćemo morati da aktiviramo garanciju“, istakao je on.

Dodaje da ukoliko do kraja aprila ne dođe do sporazuma, onda će biti određenih posljedica.

"Moramo da se pozovemo na ugovor, pozvaćemo Opštinu da pošalje osoblje koje ćemo da obučimo. Međutim, Opština mora da nam ponudi kvalifikovano osoblje. Opština je izjavila prije nekoiko mjeseci da će preuzeti postrojenje za tretman otpadnih voda u Vještici. Potpisali smo ugovor sa Opštinom i on predviđa da se izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za iznos od 58,6 miliona eura. Do sada je realizovano 38,7 miliona eura i na osnovu toga se i određuje iznos za održavanje “, istakao je Schuete.

On je naglasio da nijesu spremni za redefinisanje ugovora.

Prema riječima Caha WTE će se povući iz projekta sa kompletnim osobljem, što znači postrojenje može da se zaustavi.

"Opština može da ga preuzme, ali WTE će se povući ako ne dođe do sporazuma. Kraj aprila je zadnja mogućnost da se dođe do nekih rješenja. Već dugo razgovaramo, WTE se kao firma trudila da dođe do rješenja, ali za to je potrebno dvoje, jedan je premalo. U Budvi smo u situaciji gdje je predsjednik Krapović saopštio da može da preuzme postrojenje. Ukoliko ne plate dug, WTE je otvoren da obuči osoblje da se upravlja postrojenjem. Međutim, u junu se ovome privodi kraju. Zamislite, kakav to rizik može biti za opštinu da predsjednik preuzima postrojenje. Ako se postrojenjem više stručno ne upravlja, iako se ne posluje dobro, onda otpadne vode ljeti mogu da se izliju netretirane u more “, kazao je Cah

On je kazao da uspješno realizuju projekte u Kotoru, Tivtu, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, ali da je u Budvi drugačija situacija.

“Čime se ovdje u Budvi suočavamo, nije nam poznato, nigdje na cijelom Balkanu se sa ovakvim problemima nijesmo susreli”, ocijenio je on.

Podsjetivši da je WTE već pokrenuo postupak pred privrednim sudom za naplatu 5,5 miliona, a dug od devet miliona čeka na arbitražu, Krapović je naveo je da je WTE odbio predlog Opštine da obuči ljude koje je lokalna uprava namjeravala da pošalje u slučaju raskida ugovora.

“Ovo je neprimjereni pristisak na pravosudne organe Crne Gore. U slučaju da pokrenu državnu garanciju, mi ćemo pokrenuti odgovarajuće postupke u Njemačkoj i Austriji. Ovdje imamo konstantnu činjenicu da je ugovor koji je potpisan nepovoljan po Opštinu, prije svega jer je promijenjena lokacija suprotno važećim planskim dokumentima, čime su podignuti troškovi, koje su pali na teret građana Budve. Sve je to proizašlo iz dva dopunska aneksa ugovora, koje su zaključeni između WTE i Opštine i to na isključivi predlog tadašnjeg izvršnog direktora Gintera Fausta. Kao što znate, Faust je priznao krivicu pred Specijalnim tužilaštvom i pravosnažno je osuđen za koruptivne radnje u tom poslu. Mislim da to dovoljno govori”, kazao je Krapović.

On je kazao da će se Opština odgovorno odnijeti i na najnoviji ultimatum WTE.

“Ovo nije pravi pristup, pogotovo ako gospoda iz WTE govore o ekologiji i održivom razvoju. Vjerujem da se lokalna samouprava odnijela potpuno odogovrno u cijelom ovom poslu. Dug stoji, ali mi taj dug ne priznajemo, jer nijesu dostvaljeni odgovarajući dokazi komapnije WTE da su svi ugovoreni radovi izvedeni. Radovi nijesu izvedeni onako kako je ugovor predviđao. Smatramo da cijene određenih radova nijesu adekvatne. Naravno mi smo to i na sudu argumentovali i doći će do vještačenja, koje će se izvesti po modelu stvarno izvedenog stanja. Vještačiće se šta je urađeno, kolika je eventualna cijena tih radova i onda ćemo znati šta su i kolike su obaveze Opštine, a mi smatramo da to nije 19 miliona”, kazao je Krapović.

WTE: Protiv nas ne vodi nikakav postupak u Crnoj Gori

Opštužbe Opštine da je riječ o korupcionaškom ugovoru, te da je bivši izvršni direktor Ginter Faust priznao krivicu, Schuete je kazao da ne postoji ni jedna postupak protiv WTE i EVN grupe.

“Postoje izvjesne četiri presude protiv “kriminalne grupe” i u tim presudama čudimo se da stoji da je sa računa Opštine Budva na račun WTE prenijeto tri miliona eura. Mi bi se radovali da je to tačno, ali nije došlo do toga priliva. Nama je vrlo lako da dokažemo da taj novac nikada nije legao na račun, ali bi još lakše trebalo da bude za gospodina Krapovića i potpredsjednika Mihaila Đurovića da potvrde da da li je i kada uplaćeno tih tri miliona eura sa opštinskog računa na naš”, istakao je Schuete

Cah je kazao da ne razumije kako jedno sa drugim ima veze.

“Izgradili smo postrojenje, investirali naš novac, postrojenje funkcioniše i bez problema prečišćava otpadne vode. To košta dosta novca. Iako se teoretski u nekom projektu korupcija, ne može se negirati da se nije desila investicija. Što se ove investicije to je nešto što je dokazano da se desilo i nešto što mora da se plati. Ako je neko suprotno zakona djelovao, naravno da mora da bude osuđen, ali to sa samim projektom nema veze”, kazao je Cah.

Galerija

Bonus video: