URA: Osloboditi naknade sve korisnike Morskog dobra za 2020. godinu

URA ističe da bi se ova mjera odnosila “na sve zakupce koji su zaključili ugovore sa Morskim dobrom, bilo da se radi o zakupcima kupališta, privremenih objekata ili onim koji su zaključili duguročne ugovore”
1078 pregleda 0 komentar(a)
Morsko dobro (ilustracija), Foto: URA
Morsko dobro (ilustracija), Foto: URA

Građanski pokret URA uputio je javnu inicijativu za pomoć turističkoj privredi, koja će, kako iz te partije kažu, biti značajno ugrožena zbog novonastale pandemije koronavirusa. Predložena mjera se odnosi na Morsko dobro, od kojeg se zahtjeva da sve korisnike oslobodi naknade za 2020. godinu.

“Kako je već sada nažalost jasno da će sezona biti pod znakom pitanja, a da i u najoptimističnijem scenariju teško možemo očekivati veći pomak, vjerujemo da je ova mjera optimalna i da će makar malo pomoći zakupcima da održe svoju poljuljanu likvidnost poslovanja” saopšteno je iz URA.

URA ističe da bi se ova mjera odnosila “na sve zakupce koji su zaključili ugovore sa Morskim dobrom, bilo da se radi o zakupcima kupališta, privremenih objekata ili onim koji su zaključili duguročne ugovore”.

U pokretu URA podsjećaju da će, po trenutnim procjenama, prihodi od turizma ove godine biti manji i do 90%, pa da bi “svaka podrška turističkoj privredi bila poželjna, dok Vlada mora naći mehanizme da institucionalizuje takvu pomoć”.

“U Crnoj Gori ima više stotina zakupaca Morskog dobra, tako da bi brojnim porodicama ova mjera predstavljala veliko olakšanje. Treba vjerovati da se dio sezone ipak može spasiti, ukoliko pandemija ne potraje predugo, ali je onda za očekivati da se ta sredstava upotrijebe za bolju promociju i pripremu kupališta i objekata, jer po svemu sudeći slijedi jako teška godina”, zaključili su u URA.

Bonus video: