Profesor Vukotić je tu i za državni intervencionizam

Vukotić je idejni tvorac crnogorskog ekonomskog sistema i utemeljivač ekonomskog liberalizma, odnosno ideologije slobodnog tržišta u Crnoj Gori
12495 pregleda 38 komentar(a)
Vukotić (desno) na sastanku kod premijera, Foto: Bojana Ćupić
Vukotić (desno) na sastanku kod premijera, Foto: Bojana Ćupić
Ažurirano: 14.04.2020. 08:09h

Sastanku kod premijera Duška Markovića u vezi sa predloženim ekonomskim mjerama za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa prisustvovali su bivši ministar finansija i predsjednik Vlade Igor Lukšić, profesori državnog Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović, Božo Mihailović, Anđelko Lojpur i dekan Nikola Milović, kao i jedan od osnivača Univerziteta “Donja Gorica” Veselin Vukotić, te ekonomista Vasilije Kostić.

Iz Vlade su juče saopštili da je sa njima razgovarano o predlogu mjera u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenim i socijalno ugroženim građanima, s posebnim akcentom na buduće aktivnosti za oporavak i dalji razvoj ekonomije.

Profesor Vukotić je idejni tvorac crnogorskog ekonomskog sistema i utemeljivač ekonomskog liberalizma, odnosno ideologije slobodnog tržišta u Crnoj Gori.

Vlada ga sada, između ostalog, konsultuje i o intervencionizmu države za oporavak ekonomije preko pomoći privredi.

Sa svjetskih ekonomskih adresa ovih dana stižu i poruke da je u ovoj krizi dotučen neoliberalizam jer se pokazuje da tržište ne može da funkcioniše bez uplitanja države.

“Ugledni crnogorski ekonomisti su na poziv premijera pokazali spremnost da u punom kapacitetu pomognu svojim sugestijama i konkretnim predlozima za donošenje adekvatnih mjera u cilju bržeg oporavka i stvaranja podsticajnog poslovnog ambijenta kao preduslova daljeg razvoja”, saopšteno je Vlade.

Učesnici sastanka su u potpunosti podržali Vladine ekonomske mjere ocijenivši ih pravovremenim, odmjerenim i odgovornim. Pozitivnim smatraju i to što su mjere oročene i precizno usmjerene na one kojima je podrška sada najpotrebnija, vodeći računa o održivosti javnih finansija.

Istaknuto je da je na višečasovnom sastanku sa ekonomistima razgovarano o srednjeročnim i dugoročnim mjerama za podsticanje razvoja i očuvanje standarda građana.

"Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu važnu ulogu u održavanju likvidnosti realnog sektora imati bankarski sistem i Investiciono-razvojni fond. Zajednički je konstatovana i potreba vizije održivog razvoja u budućnosti, zasnovana na nauci, inovacijama i digitalizaciji kao ključnim preduslovima daljeg napretka", naveli su iz izvršne vlasti.

Premijer Marković je kazao da država predano radi da bi odgovorila izazovima koje je pandemija koronavirusa stavila pred Crnu Goru, ali i cijeli svijet, te kako bi čuvajući zdravlje građana omogućila i određen stepen ekonomske aktivnosti i stvorila pretpostavke za adekvatan oporavak crnogorske ekonomije.

„Dragocjen nam je vaš pristup i sugestije za kreiranje budućih mjera koje će podstaći razvoj crnogorske ekonomije i na nov i inovativan način. Ova situacija nam je pokazala da naša administracija može biti efikasna, da u institucijama imamo kvalitet i da su one održive“, kazao je Marković, prenose iz Vlade.

Jučerašnjem sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, ministar finansija Darko Radunović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Bonus video: