MMF: Ekonomija Crne Gore u 2020. pašće za devet odsto

Pad od devet odsto imaće i susjedna Hrvatska, čija ekonomija takođe, najvećim dijelom zavisi od turizma
18579 pregleda 15 komentar(a)
Međunarodni monetarni fond, Foto: Shutterstock
Međunarodni monetarni fond, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2020. 18:08h

Međunarodni monetarni fond objavio je danas procjenu da će crnogorska ekonomija u ovoj godini imati pad od devet odsto, što je značajno gori rezultat nego u kriznoj 2009. godini kada je zabilježen minus od 5,7 odsto.

Pad od devet odsto, prema tim procjenama, imaće i susjedna Hrvatska, čija ekonomija takođe, najvećim dijelom zavisi od turizma.

Bosna i Hercegovina i Albanija, prema procjeni MMF-a, imaće pad od po pet odsto, Sjeverna Makedonija za četiri odsto a Srbija za tri odsto.

Prognoza MMF-a
Prognoza MMF-a(Foto: blogs.imf.org)

MMF prognozira da će zbog pandemije koronavirusa svjetska ekonomija imati pad od tri odsto u ovoj godini. Ekonomija u eurozoni imaće pad od 7,5 odsto, dok će u Sjedinjenim Američkim Državama minus iznositi 5,9 odsto.

Južna Amerika imaće gubitak u ekonomiji 5,2, Bliski istok i centralna Azija za 2,8 odsto, a Afrika za 1,6 odsto. Jedini rast imaće region Daleke Azija, gdje je Kina najznačajnija ekonomija, i to od svega jedan odsto.

MMF predviđa da se u 2021, godine neće nastaviti pad ekonomije, već da će postojati rast ali koji je za Evropu, i obje Amerike značajno manji od ovogodišnjeg pada. Značajniji oporavak se predviđa za Daleku Aziju koja bi naredne godine mogla imati rast od 8,5 odsto.

U eurozoni ekonomija bi u narednoj godini mogla porasti za 4,7 odsto, isto koliko se očekuje i u SAD-a.