Danas drugi dio ekonomskih mjera, očekuje se da već rade treći paket podrške

Aprilska subvencija za zarade do 15. maja
11381 pregleda 8 komentar(a)
Sa sastanka Vlade Crne Gore i socijalnih partnera, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka Vlade Crne Gore i socijalnih partnera, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.04.2020. 09:08h

Vlada će danas usvojiti drugi paket mjera za pomoć građanima i privredi u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, a u podne će ga predstaviti premijer i resorni ministri.

U ekonomskom timu Vlade objašnjavaju da je jedan od razloga što do danas nije usvojen drugi paket to što se, osim što je o predlogu razgovarano sa socijalnim partnerima, ekonomistima i poslanicima, paralelno obezbjeđuje i primjena tih mjera.

Planirano je da od 1. maja funkcioniše posebna aplikacija za podršku sprovođenju ovog državnog paketa, što je posebno važno u dijelu prijava za subvencioniranje zarada.

Ukupan bruto efekat pomoći je oko 56 do 60 miliona eura. Najava je da bi se subvencije za aprilsku zaradu dobile do 15. maja.

U Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) smatraju da podrška privredi treba da bude brža.

“Sa nestrpljenjem očekujemo nove konačne mjere za pomoć privredi, jer nema vremena za odlaganje i čekanje. Očekivali smo končanu verziju i prošle sedmice, kako je i najavljeno”, rečeno je juče “Vijestima” iz UPCG, koja očekuje da se hoteli svrstaju u zatvorene djelatnosti i da imaju isti status, kao i ostali iz ugostiteljskog sektora.

Drugi paket se predstavlja danas, a očekivanje privrede, poslanika opozicije... je da što prije bude treći dio podrške sa dugoročnom i izdašnijom pomoći.

Da što prije treba izaći sa trećim paketom je rekao i šef države, a i iz Vlade su najavili da će pripremiti razvojni dio podrške.

Premijer Duško Marković je 9. marta javnosti prezentovao predlog drugog paketa koji je pripremio vladin ekonomski tim.

Radna grupa za taj posao je formirana krajem marta.

U predlogu paketa mjera su subvencije za minimalne plate zaposlenih u zatvorenim djelatnostima za april i maj, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa za njih, subvencionisanje za radnike u karantinu, izolaciji i one koji su iskoristili mogućnost da ostanu kod kuće da bi čuvali djecu koja nisu starija od 11 godina.

Planirane su, između ostalog, i subvencije za ugrožene firme od 50 odsto minimalca, pomoć za registrovanje zaposlenih iz sive zone, po 50 eura nezaposlenima, djelimična podrška kod računa za struju...

Vladi je sa više adresa traženo da se subvencije uvećaju.

Nezvanično je najavljeno da će ih sa početnog predloga od 70 odsto minimalne zarade (155 eura) za zatvorene djelatnosti zaokružiti na puni iznos minimalca od 222 eura (ili na 90 odsto).

Moguće i da turizam bude u kategoriji zatvorenih djelatnosti i da subvencija bude 100%.

Bonus video: